NA24.no

Alt du må vite om innvandring til Norge

Sist oppdatert:
Her får du den fulle oversikten.

SSB publiserte fredag nøkkeltall for innvandring og innvandrere i Norge.

Tallene viser at 1 av 8 personer i Norge i dag er innvandrere, og at 2,5 prosent av befolkningen er norskfødte med innvandrerforeldre.

Her er de rene fakta om innvandring og innvadrere i Norge:

Personer med innvandrerbakgrunn

Per 1. januar 2014 var det omlag 759 000 personer bosatt i Norge som enten har innvandret selv (633 000) eller som er født i Norge med to innvandrerforeldre (126 000).

Til sammen utgjør disse gruppene 14,9 prosent av Norges befolkning.

Fra mange land

I Norge bor det personer med bakgrunn fra 221 forskjellige land og selvstyrte regioner. Det er flest innvandrere fra Polen, Sverige og Litauen.

Bosatt i alle landets kommuner

Det bor innvandrere i alle landets kommuner, flest i Oslo og Drammen, hvor innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre utgjør 31 og 26 prosent av befolkningen i 2014.

Mange unge

Innvandrere og norskfødte med innvandrerforeldre er i gjennomsnitt mye yngre enn befolkningen som helhet. Blant innvandrere er det mange unge voksne. Over halvparten av alle innvandrere i Norge er mellom 20 og 40 år. Kun 8 prosent er over 60.

De barna som innvandrere har fått etter at de kom til Norge er enda yngre. Litt over halvparten er under 10 år, 80 prosent er under 20 år og kun 1,6 prosent er over 40 år.

Botid

Det er stor variasjon i hvor lenge innvandrere har bodd i Norge. Noen grupper, blant annet de med bakgrunn fra Pakistan, Vietnam, Tyrkia og Marokko har bodd lenge i Norge, mens innvandrere fra de nye EU landene – spesielt Polen og Litauen har bodd her kort, de fleste under fem år. Også flyktninger fra Somalia, Irak og Afghanistan er landgrupper som har relativt kort botid i Norge.


Ulike grunner for innvandring

Innvandrere har kommet til Norge på grunn av arbeid, gjennom familie, som flyktninger eller for å ta utdanning. Siden 2007 har arbeid har vært den viktigste innvandringsgrunnen , etterfulgt av familieinnvandring.

Deltakelse i arbeidslivet

63,1 prosent av innvandrerne i alderen 15-74 år var sysselsatt i 2013. Andelen i befolkningen som helhet var til sammenligning 68,6. Blant innvandrere er andelen sysselsatte menn langt høyere enn blant kvinner. Avstanden i sysselsetting mellom kvinner og menn er dobbelt så stor blant innvandrere som i befolkningen som helhet.

Det er også store forskjeller i sysselsetting mellom ulike landgrupper. 73 prosent av innvandrerne fra EU etc. var sysselsatt i 2013, mens andelen blant innvandrerne fra Asia var 55,2 prosent og fra Afrika 41,9 prosent.

Norge ligger midt på treet i Europa når det gjelder andel innvandrerbefolkning.


Mange tar høyere utdanning

I 2013 var 41 prosent av 19-24 åringene som er født i Norge av to innvandrerforeldre studenter ved universiteter og høgskoler . Tilsvarende tall var 16 prosent for innvandrere og 36 prosent for alle 19-24 åringer.

At andelen er relativt lav blant innvandrere skyldes i stor grad at mange innvandrere i denne aldersgruppen kommer til Norge for å arbeide – og ikke for å studere.


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere