«Alt gjøres for å presse Kjos ut av Norge»

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har klaget på formueskatten, noe som vekker reaksjoner på nett.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos har klaget på formueskatten, noe som vekker reaksjoner på nett. Foto: Berit Roald (NTB/Scanpix)

Bjørn Kjos frustrasjon vekker leserstorm.

22.12.14 14:27

Onsdag gikk gründer og største eier i Norwegian, Bjørn Kjos, ut i Nettavisen og langet ut mot formueskatten. På grunn av den har han måttet selge seg ned i Norwegian, noe som gjør at han får en effektiv skatt på 1.900 prosent.

- Jeg har solgt leiligheter, hytter og lånt penger. Dette er straffen for å være norsk. Jeg hadde ikke solgt en aksje, hadde det ikke vært for formuesskatten. Jeg har kongetro på selskapet.

Han må gjennom HBK Invest selge aksjer i Norwegian for 27,5 millioner, på grunn av utbytteskatten, for å få dekket formueskatten privat på 20 millioner kroner.

- Dette er straffen for å være norsk, slår Kjos fast.

Les mer: - Jeg har solgt leiligheter, hytter og lånt penger

og: Kjos må betale 1.900 prosent i skatt

Har vekket leserstorm
Sakene om Kjos er delt flere tusen ganger og det har kommet flere tusen kommentarer. Majoriteten mener at skatten er feil.

«La oss med det samme skattelegge skrapelodd. Har du i inntektsåret eid skrapelodd med mulig gevinst på 1 million, blir det 1,1% - 11.000 kroner i skatt å betale per lodd. Staten må jo sikre seg sitt før du skraper og kan ikke ta risikoen for at du ikke vinner!» skriver Steinar Midtskogen.

Han følger opp med:

«Logikken er at man skatter av gevinsten som en avstår fra. Man kan ikke ha noe av at man snyter staten for inntekter ved ikke å selge sine eiendeler. Det er jo ikke statens feil at man ikke selger noe når markedet er på topp, eller ikke vinner lottogevinsten! Tapte gevinstmuligheter er skatteunndragelse av verste sort!»

Andre peker på tidligere statsministre.

«Men JENS STOLTENBERG, JAGLAND og GRO HARLEM BRUNTLAND sitter med millioninntekter 100% SKATTEFRITT. Alle skal betale skatt - bare ikke AP-pampene» skriver Jan Haugland.

En god del anbefaler også Kjos å flytte fra Norge for å slippe skatten.

«Statoil flytter stadig flere kontorer til "skatteparadis" og flagger ut hundrevis av stillinger hvert år for å slippe unna det norske skatteregimet og få tilgang på billigere arbeidskraft. Telenor gjør det samme. Så ikke kom å kritiser Kjos når han også etter hvert flytter hele virksomheten ut av landet. Staten er selv delaktig i nøyaktig det samme i sine selskaper. Det er dette man på godt norsk kaller dobbeltmoral. Do as I say not as I do, sier mor stat» skriver KMartin12.

«Alt gjøres for å presse Kjos ut av Norge», skriver Einar Bråthen

Støtter skatten
Men det er også de som mener at Kjos må betale skatt, som alle andre.

«Aksjeformue er det riktig å betale formuesskatt på. Jeg reagerer på din måte å omtale og beskrive politikere på. Hadde du gjort jobben bedre? Slutt og slenge dritt om dem som prøver å gjøre en jobb for fellesskapets beste» skriver Nina Egedius.

«Ja. han skal låne 20 mill hvert eneste år. Hva er problemet?»spør Petter Sprett.

Han følger opp med å forklare hvorfor.

«Hvor lenge er det rimelig at et menneske skal kontrollere verdier på milliarder av kroner? Ønsker du familiedynastier som kontrollerer næringslivet i Norge? La oss regne på det: Hvis en fremgangsrik person blir milliardær når han er 20 år pga egen innsats og betaler 0.9% i formueskatt frem til han er 80 år, og all formueskatt utsettes, så utsetter han 54% i formueskatt + renter. Jeg synes det er rimelig at vi har et skattesystem som sørger for at vi ikke tilrettelegger for dynastier. Det ødelegger for demokratiet og vår mulighet til å styre vår egen fremtid. Likviditetsproblemet med formueskatten kan kanskje ordnes på en bedre måte, men essensen i formueskatten er veldig bra, noe advokater som ikke bryr seg en døyt om vårt demokrati glatt overser»

- Jeg eier ikke flyselskap i milliardklassen
Flere av de som vedtar landets lover har et annet syn enn Kjos.

- Alle former for beskatning vil kunne ha negative effekter. Når det er sagt, fremstår det som litt rart at det er umulig for Kjos å ta opp et lån på 20 millioner kroner med pant i sin milliardformue, sier Aps finanspolitiske talskvinne, Marianne Martinsen.

SVs finanspolitiske talsmann, Snorre Valen, mener at det er riktig at en gründer og investor som Bjørn Kjos, må selge deler av sitt livsverk, kun for å betjene formuesskatten.

- Hva hadde du sagt hvis du måtte betale 1.900 prosent skatt?

- Jeg eier ikke et flyselskap i milliardklassen, så det ville vært ganske urimelig. Vi i SV prioriterer heller skattekutt til vanlige og lave inntekter, enn store skattekutt til de aller rikeste.

Les mer: Mener Kjos bør låne penger for å betale skatt

Hva mener du? Si din mening i kommentarfeltet under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag