NA24.no

Altfor mye papir

Sist oppdatert:
Papiravisene trykker stadig mer papir. For hvem?

(NA24 - KOMMENTAR): Fredag kom D2, det nye livsstilsmagasinet til Dagens Næringsliv. Omtrent som forventet: Påkostet, forsøksvis veldreid. Og i hvert fall med noen velpolerte artikler om hvordan de rike lever. Og dyrt. For DN.

NA24 Propaganda - Norges største medienettsted

Papir koster. Magasiner krever alltid større stab, ingen avis har noensinne klart å frambringe nysatsinger uten å legge på seg i antall ansatte. Inntil de må slanke seg igjen. Så der DN nå har sitt D2, sliter Dagbladet videre med sitt P10 – et prosjekt for å spare nye 150 millioner.

Ikke originalt
Det er selvsagt lettere for en seddelpresse som Dagens Næringsliv å satse på magasin enn løssalgsaviser i fritt fall. Men videre originalt er det ikke. Det truer bare skogene. Som heldigvis er i vekst, både her i landet og i Finland, hvor det meste av avispapiret vi bruker som opptenning i peisen, kommer fra.

For å henge med satser den gamle kulturavisa Dagbladet på noen merkelige ting. Færre sportssider og mer debatt er det ene. Og innimellom utgir også avisa bokbilag på torsdager, denne gangen hele to innstikk, det ene inneholdt noveller av Karin Fossum. Noe vi ellers har bokhandler og biblioteker til. Det andre het originalt nok BokEkstra og var – for alt hva jeg vet – årsaken til at løssalgsprisen var lagt på med fem kroner.

Så da er spørsmålet: Hva hadde du ventet deg for fem kroner? Kanskje ikke all verden. Men i hvert fall ikke en ren promoblekke for bokmessen i Oslo, hvor avisas medarbeidere til og med deltar som noen slags konferansierer. En fri presse – til fri disposisjon for forlagsbransjen.

Alle er med
Når Dagens Næringsliv nå har meldt seg på i magasinkonkurransen, er alle med. Også lille Dagsavisen, med sitt New York Times på lørdager. Til overmål på engelsk. I dette bildet er det i og for seg ikke selve konkurransen som er problemet. For noen liker mora, og andre liker sønnen. Det er selve totaliteten som truer papiravisenes spillerom, og de har selv bedt om det:

Fredager har Aftenposten sitt A-magasin. DN har nå sitt D2 (når kommer D3?). Samme dag har Dagbladet to innstikk; Fredag og Sportmagasinet. Begge med altfor lite annonser, hvilket peker på nok et problem: Hvem skal annonsere på alt dette papiret? Tar vi med oss helga, blir bunken enda større. Begge løssalgsavisene har magasiner både lørdag og søndag. Søndag er de ikke bare like, der er også omtrent like dårlige.

Dårlig samvittighet
Leserne leser ikke mer av å få dårlig samvittighet, påpekte den gamle dagbladørnen Markus Markusson en gang. Helt til sin død var han trofast mot nyhetsjournalistikken. Han syntes det ble for mye papir ut av Dagbladet, en avis som en gang var liten og sint og sto på lesernes side. Markus forsto ikke hvorfor Dagbladet lekte Sunday Times.

I øyeblikket ser det mer ut som om papiravisene konkurrerer om å presse mest mulig papir på leserne. Da blir det lett slik det heter hos poeten Olav H. Hauge: Gje meg ikkje heile havet når eg ber om vatn.

Dag Solberger mangeårig pressemann, frilansjournalist og spaltist i NA24 Propaganda.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere