*Nettavisen* Økonomi.

Altinn stengt - personopplysninger på avveie

Foto: Solum, Stian Lysberg (Scanpix)

- Jeg har forstått at hele Norge kommer inn på kontoen min, sier Kenneth.

21.03.12 08:26

Nettavisen har fått tilbakemeldinger fra lesere som hadde logget seg inn på den offentlige portalen Altinn tirsdag kveld for å sjekke skatteoppgjøret og fått opp andres personopplysninger.

Her tyder det på at alle har fått tilgang til en bestemt bruker, en 36 år gammel mann. Vedkommendes personnummer og informasjon om firmaet han jobber for, var tilgjengelig på siden.

«Ved innlogging til altinn for å se på egen selvangivelse fikk jeg plutselig opp meldingsboksen til en helt ukjent person og fikk samtidig opp fullt fødsels og person nr på denne personen. »

Offeret for sikkerhetssvikten hos Altinn kommer med følgende kommentar til TV2:

- Jeg har forstått at hele Norge kommer inn på kontoen min. Men jeg vil ikke kommentere noe rundt dette her. Siden min er nå nede, sier Kenneth Belcovski.

- Jobber på spreng

I hele dag har det som ventet vært store kapasitetsproblemer med innlogging på Altinn.no.

- Det jobbes på spreng utover kvelden og natten om nødvendig. Datasikkerhet har høyeste prioritet hos oss, og vi åpner ikke portalen før vi er hundre prosent sikre på at alt er i orden, sier informasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn.no til NTB.

Problemene oppsto etter at portalen var nede en periode på ettermiddagen. Da den så ble åpnet igjen klokken 18.17, fikk alle som logget seg inn, se det samme skjermbildet av en annen persons navn og personnummer.

Portalen ble stengt så snart Skatteetaten ble oppmerksom på feilen.

- Det ble kringkastet overalt. Vi stengte med en gang vi skjønte at mange kom inn på denne ene brukerens skjermside. Det er sterkt beklagelig og veldig alvorlig, sier Ferkingstad.

Fikk ikke tilgang

De opplyser at alt tyder på at folk ikke har hatt tilgang til Belcovskis konto, men bare fått presentert den siden han så. Da Altinn ble oppmerksomme på feilen, tok man umiddelbart ned hele siden.

Ingen hadde tilgang til å gjøre noe på vegne av den aktuelle personen, opplyser Brønnøysundregistrene på sine nettsider.

De ansvarlige jobber tirsdag kveld på spreng med å lokalisere feilen, men kan foreløpig ikke si hva problemet skyldes.

Store mangler

Det Norske Veritas har avslørt store mangler i den nye Alltin-plattformen. Det ble kjent mandag.

Altinn II er flaggskipet i statens utvikling av elektronisk forvaltning, med nettbaserte tjenester og samhandling på tvers av fagområdene i offentlig sektor. Løsningen ble bevisst startet opp før systemet var ferdig, ifølge Teknisk Ukeblad.

Ifølge nettstedet var rapporten til Veritas klar allerede i fjor sommer, men den er unntatt offentlighet.

Den teknisk rapporten er utarbeidet på oppdrag for Næringsdepartementet, og her kommer det frem at det gjenstår en del «for at Altinn II-løsningen skal fremstå som robust og klar for drift og videreutvikling».

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.