*Nettavisen* Økonomi.

Amerikanere sure på Fredriksen

Den amerikanske kjempen Noble beskylder norske meglerhus for å hjelpe John Fredriksen. Her får du historien bak kampen om Smedvig.

20.04.06 10:37

I en artikkel i forretningsbladet Forbes gjennomgås John Fredriksen og Seadrills kamp om riggkjempen Smedvig. Som kjent vant Fredriksen & co kampen mot det store amerikanske riggselskapet Noble.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Nasjonalistisk seier
Forbes kaller Smedvig-kampen er ”nasjonalistisk seier” for norske investorer, og lurer på hvordan SeaDrill kunne sette Noble i forlegenhet. Amerikanerne bød 700 millioner dollar for 30 prosent av Smedvig.

- Vi antok at det ville bli det ultimate oppkjøpet, sier Noble-styreformann James Day til Forbes.

Tor Olav Trøim og SeaDrill ønsket imidlertid Smedvig mer.

- For ett år siden lo folk av oss når vi sa at vi ønsket å bli en av de frem ledende boreselskapene innen offshore i verden. Nå ler de ikke så mye, sier Trøim.

Budkampen
Trøim sier at de var overrasket da de skjønt i midten av desember at Noble var inne og bød på Smedvig. Seadrill hadde da hatt samtaler med Peter Smedvig i lengre tid. I intervjuet sier Trøim at Nobles inntog fikk ham til å trekke seg unna oppkjøpsforsøket i en periode.

- Vi sa, hvis dette er måten dere skal spille på, så er ikke vi kjøpere, sier Trøim til Forbes.

Derfor havnet Smedvig-familiens aksjepost først hos Noble. Trøim hadde imidlertid ikke gitt opp kampen. Meglerhuset Carnegie lovet Trøim og Fredriksen at de kunne skaffe over 50 prosent av aksjene i Smedvig.

I tillegg til dette holdt Smedvigs toppsjef Kjell Jacobsen Noble på armelengs avstand. I midten av februar hadde Seadrill skaffet seg 51 prosent av Smedvig. Forbes skriver at paralysert Noble hadde ikke noe annet valg enn å selge sine aksjer.

- Folk har en tendens til å undervurdere styrken til Fredriksen, sier Peter Smedvig til Forbes.

Skuffet over meglerhusene
I Noble-leiren ble man ikke overrasket over Fredriksens handling, men trodde at kampen skulle bli mer rettferdig. Noble-sjef James Day antyder samtidig urettferdig hjelp fra norske meglerhus, som samlet Smedvig-aksjen på egen konto.

- Vi trodde at det ville bli likebehandling, sier Day.

Trøim sier han ikke har noen nasjonalistiske motiver for seieren, men sier dette:

- Vi liker våre konkurrenter fordi de beveger seg sakte, sier en selvsikker Tor Olav Trøim til Forbes.

Trøim antyder i tillegg at SeaDrill har ytterligere fire mulige transaksjoner under berarbeidelse.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.