NA24.no

Amerikanere sure på Fredriksen

Sist oppdatert:
Den amerikanske kjempen Noble beskylder norske meglerhus for å hjelpe John Fredriksen. Her får du historien bak kampen om Smedvig.

I en artikkel i forretningsbladet Forbes gjennomgås John Fredriksen og Seadrills kamp om riggkjempen Smedvig. Som kjent vant Fredriksen & co kampen mot det store amerikanske riggselskapet Noble.

NA24 - din nye næringslivsavis.

Nasjonalistisk seier
Forbes kaller Smedvig-kampen er ”nasjonalistisk seier” for norske investorer, og lurer på hvordan SeaDrill kunne sette Noble i forlegenhet. Amerikanerne bød 700 millioner dollar for 30 prosent av Smedvig.

- Vi antok at det ville bli det ultimate oppkjøpet, sier Noble-styreformann James Day til Forbes.

Tor Olav Trøim og SeaDrill ønsket imidlertid Smedvig mer.

- For ett år siden lo folk av oss når vi sa at vi ønsket å bli en av de frem ledende boreselskapene innen offshore i verden. Nå ler de ikke så mye, sier Trøim.

Budkampen
Trøim sier at de var overrasket da de skjønt i midten av desember at Noble var inne og bød på Smedvig. Seadrill hadde da hatt samtaler med Peter Smedvig i lengre tid. I intervjuet sier Trøim at Nobles inntog fikk ham til å trekke seg unna oppkjøpsforsøket i en periode.

- Vi sa, hvis dette er måten dere skal spille på, så er ikke vi kjøpere, sier Trøim til Forbes.

Derfor havnet Smedvig-familiens aksjepost først hos Noble. Trøim hadde imidlertid ikke gitt opp kampen. Meglerhuset Carnegie lovet Trøim og Fredriksen at de kunne skaffe over 50 prosent av aksjene i Smedvig.

I tillegg til dette holdt Smedvigs toppsjef Kjell Jacobsen Noble på armelengs avstand. I midten av februar hadde Seadrill skaffet seg 51 prosent av Smedvig. Forbes skriver at paralysert Noble hadde ikke noe annet valg enn å selge sine aksjer.

- Folk har en tendens til å undervurdere styrken til Fredriksen, sier Peter Smedvig til Forbes.

Skuffet over meglerhusene
I Noble-leiren ble man ikke overrasket over Fredriksens handling, men trodde at kampen skulle bli mer rettferdig. Noble-sjef James Day antyder samtidig urettferdig hjelp fra norske meglerhus, som samlet Smedvig-aksjen på egen konto.

- Vi trodde at det ville bli likebehandling, sier Day.

Trøim sier han ikke har noen nasjonalistiske motiver for seieren, men sier dette:

- Vi liker våre konkurrenter fordi de beveger seg sakte, sier en selvsikker Tor Olav Trøim til Forbes.

Trøim antyder i tillegg at SeaDrill har ytterligere fire mulige transaksjoner under berarbeidelse.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere