*Nettavisen* Økonomi.

Amerikanere tjener mindre

Amerikanske husholdninger har de siste årene opplevd stagnerende, og til dels fallende inntekter, viser en fersk undersøkelse.

23.02.06 22:23

(NA24): Etter at inntektene til amerikanske forbrukere steg kraftig på 1990-tallet, har utviklingen de siste årene vært langt svakere. Det viser ferske tall i den amerikanske sentralbankens undersøkelse Survey of Consumer Finances, som gjøres hvert tredje år.

Når man korrigerer for inflasjon, falt den gjennomsnittlige inntekten til en amerikansk husholdning med 2,3 prosent fra 2001 til 2004 til 70.700 dollar. I treårsperioden før steg gjennomsnittsinntekten nesten 20 prosent.

Nå er ikke bildet helt entydig, for hvis man ser på median-inntekten, altså det punktet hvor halvparten av husholdningene tjener mer og halvparten tjener mindre, har inntekten økt 1,6 prosent til 43.200 dollar fra 2001 til 2004. Dette er imidlertid også en mye svakere vekst enn i den foregående treårsperioden.

Mange i USA mener at globalisering har ført til et press på lavlønnsgrupper i USA som gjør at stadig flere får problemer med å leve av det man tjener på en fulltidsjobb.

Husholdningenes formue har imidlertid økt, både målt som gjennomsnitt og median, på grunn av økte boligpriser. Ifølge sentralbanken har fremgangen i formue vært klarest i middelklassen.

På formuessiden påpeker sentralbanken tre utviklingstrekk i treårsperioden: Høyere boligformue, lavere aksjeformue og økt gjeld - primært knyttet til bolig.

Gjennomsnittet påvirkes i større grad enn medianen av utviklingen for dem med virkelig høye inntekter og formuer, og disse er trolig påvirket negativt av børsnedturen fra 2000 til 2003.

De viktigste nyhetene får du på NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.