Amerikanerne bruker mer

Foto: (Scanpix)

Forbruket og inntektene viser en positiv tendens i januar.

02.03.09 14:54

Det amerikanske forbruket økte mer enn hva økonomene hadde ventet i årets første måned.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene


Ferske tall fra det amerikanske handelsdepartementet viser at det private forbruket økte med 0,6 prosent i januar. Samtidig økte husholdningenes inntekter med 0,4 prosent.

Økonomene forventet ifølge Bloomberg at forbruket ville vokse med 0,4 prosent, og at inntektene ville falle med 0,2 prosent.

Forbruket og inntektene for desember forble uendret på henholdsvis minus 1 prosent og minus 0,2 prosent.

Etter skatt økte den disponible inntekten med 1,7 prosent, mens den falt med 0,2 prosent i desember.

Prisindeksen PCE økte med 0,2 prosent i januar og viser en vekst på 0,7 prosent de siste tolv månedene. Kjerneprisene viser en vekst på 0,1 prosent og 1,6 prosent for året. Det er godt under den amerikanske sentralbankens inflasjonsmål på rundt 2 prosent. Økonomene ventet at kjerneprisene ville vokse med 0,1 prosent i januar og 1,8 prosent det siste året.

Spareraten øker hos amerikanerne. Målt i forholdt til disponibel inntekt økte spareraten til 5 prosent fra 3,9 prosent i desember. Dette er den høyeste sparegraden siden mars for 14 år siden da den lå på 5,5 prosent. Dette bekrefter trenden fra de foregående månedene og viser at folk er blitt mer tilbakeholdne med forbrukene og forbereder seg på dårligere tider.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.