NA24.no

Amerikanerne ødela for børsen

Sist oppdatert:
Da alt så som lysest ut på Oslo Børs, kom amerikanerne og ødela.

Fredagen startet med klar oppgang på Oslo Børs. En knallsterk oljepris og optimisme på Wall Street bidro til det. Prisen på nordsjøolje var på rundt 108 dollar i løpet av dagen, med en dollarpris på 5 kroner, renner det inn til de norske oljerelaterte selskapene.

NA24 - din næringslivsavis

Det så ut til å bli en ny bra uke på Oslo Børs. Helt til verdens største børsnoterte selskap kom på banen, amerikanske General Electric. Like etter lunsj leverte General Electric sin førstekvartalsrapport. Selskapet innfridde ikke forventningene med et resultat fra videreført virksomhet på 4,4 milliarder dollar i første kvartal. Det tilsvarer 44 cents per aksje og er en nedgang fra 48 cents per aksje i første kvartal året før. Omsetningen steg 8 prosent til 42,2 milliarder dollar.

Ned i USA
Analytikerne hadde ventet et resultat per aksje på 51 cents. General Electric-tallene ført til at Wall Street noterte minus rett etter åpningen. Ved avslutningen på Oslo Børs fredag var den brede S&P 500-indeksen ned 1,2 prosent, mens teknologitunge Nasdaq Composite var ned 1,4 prosent.

Hovedindeksen endte fredagen ned 0,26 prosent til 430,88 poeng, noe som gir en oppgang for uken på drøyt 1 prosent.

Fart i olje
To kanadiske oljeselskap dominerer vinnerlisten når uken oppsummeres. Best av alle ble Questerre som steg 104,1 prosent den siste uken. Fredag steg aksjen 9,42 prosent. I løpet av uken har ledelsen i selskapet møtt investorer og analytikere både i Norge og i London. Dette har gjort at markedet er blitt mer kjent med selskapet. I forrige uke var Questerre også en soleklar vinner og så langt i april har aksjekursen steget ufattelige 360 prosent. I begynnelsen av måneden meldte oljeselskapet at partneren Forest Oil Corporation har gjort et betydelig funn i Yamaska-lisensene.

Det kanadiske selskapet Transeuro Energy steg følger etter med en oppgang på over 45 prosent denne uken. De har også kommet med oppdateringer knyttet til et funn i Ukraina som har fått markedet til å se på aksjen. Fredag steg aksjen 0,77 prosent til 1,31 kroner. De benytter nå interessen rundt aksjene for å hente inn 4 millioner dollar i frisk kapital.

I tillegg til Questerre var det god fart i oljemyggen CanArgo hele 48,65 prosent til 1,65 kroner. Tidligere har denne aksjen fått voldsomt mye juling etter gjentagende skuffende nyheter. Når skimter en haug med daghandlere gull i oljemyggen, noe som bidro til oppgangen.

Storebrand ned
På tapersiden er det særlig Storebrand som utmerker seg. Aksjen har falt hele 5,80 prosent til 40,60 kroner uten at det var noen som kunne komme opp med en god forklaring på akkurat hvorfor. Neonet var største nettoselger med en andel på nærmere 34 prosent. Merrill Lynch, Instinet og UBS var andre storselgere av aksjen fredag.

Den største taperen denne uken ble Tandberg Data. Nå har aksjene etter emisjonen og konverteringen av obligasjonsgjeld havnet på kontoen og det har gjort at aksjekursen har stupt. Selv om fallet fredag var begrenset til 4,55 prosent, endte aksjen ned nesten 77 prosent denne uken.

Flere meglerhuset har fått opp øynene for Yara den siste tiden. Sist ut er Citigroup som nærmest dobler kursmålet i aksjen til kunstgjødselprodusenten. Selv om de beholder holdanbefalingen jekkes kursmålet opp til 380 kroner fra 196 kroner. Oppjusteringen kommer etter en sterk prisutvikling innen nitrogengjødsel har sammen med andre elementer skapt et potensial for ytterligere oppside. Yara endte opp 1,34 prosent til 341,50 kroner. Tidligere satte den ny rekord på 350,50 kroner, det priser selskapet til over 102 milliarder kroner. Yara-aksjen steg 5,73 prosent uken sett under ett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere