NA24.no

Amerikanerne parkerer bilen

Foto: Damian Dovarganes (Scanpix)
Sist oppdatert:
For første gang ble det i fjor vesentlig færre biler i USA.

USA er et billand, men i 2009 ble landet for første gang siden andre verdenskirg noe mindre bilpreget.

Men amerikanerne skrotet 14 millioner biler, kjøpte de 10 millioner nye. Dermed ble det 4 millioner færre biler i landet.

Dette fremgår av en rapport fra miljøorganisasjonen Earth Policy Institute.

Antallet biler falt fra rekordhøye 250 millioner til 246 millioner. Til sammenligning er befolkningen i USA på rundt 308 millioner, men det er bare 209 millioner personer med førerkort. Det er dermed nær 1,2 biler pr. sjåfør.

Fallet i antallet biler påvirkes selvsagt av den økonomiske krisen i 2009 og tiltak fra myndighetene for å få folk til å vrake gamle biler (men samtidig kjøpe nye).

Men Earth Policy Institute mener også at markedet rett og slett er mettet, spesielt fordi en stadig større andel av befolkningen bor i byer, hvor det er mer realistisk å klare seg uten bil i hverdagen. Det pekes spesielt på at stadig flere unge i byene ikke har bil.

Lester Brown i Earth Policy Institute tror bilparken kan ha falt med 10 prosent i 2020.

Han mener det årlige salget kan bli liggende mellom 10 og 14 millioner i årene som kommer, mot 15-17 millioner i perioden 1994-2007.

Du kan lese rapporten her.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere