Amerikanerne shopper mer enn fryktet

Positiv overraskelse for den kriserammede økonomien.

12.03.09 14:05

Detaljhandelen i USA viser en tilbakegang på 0,1 prosent i februar. Hvis den volatile bilomsetningen utelates fra tallene ville detaljhandelen økt med 0,7 prosent.

NA24 iMarkedet – siste fra finansmarkedene

Det viser tall fra det amerikanske handelsdepartementet.

Ifølge estimater innhentet av Dow Jones Newswire forventet økonomene at detaljhandelen ville falle med 0,4 prosent, mens detaljhandelen utenom biler ville øke med 0,1 prosent.

Samtidig gjennomførte handelsdepartementet av tallene for januar og det viser at detaljhandelen økte med 1,8 prosent og ikke 1 prosent som opprinnelig ble meldt. Hvis bilomsetningen ikke regnes med ville detaljomsetningen økt med 1,6 prosent mot 0,9 prosent som ble meldt tidligere.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Forbruket nøkkelen
Forbrukerne utgjør en stor del av den amerikanske økonomien. Husholdningene konsum står for 70 prosent av den økonomiske aktiviteten og er en svært viktig faktor for veksten i bruttonasjonalproduktet. Resesjonen i den amerikanske økonomien startet i desember 2007, og forbrukerne vil være nøkkelen for å komme ut av uføret.

Bilbransjen i USA er i dyp krise, og salget har stupt. I februar viser tallene fra handelsdepartementet at salget av biler og bildeler falt med 4,3 prosent.

Omsetningen ved bensinstasjonene økte med 3,4 prosent i februar, og følger dermed opp en økning på 2,8 prosent i januar. Justert for omsetningen ved bensinstasjonene ville detaljhandelen falt med 0,4 prosent.

Sparer mer
Spareraten til amerikanerne har økt betydelig de seneste månedene. Det er et tegn på at de holder på pengene i krisetider. Handelsdepartementet frigjorde tall i forrige uke som viser at privatpersoner økte spareandelen med 5,5 prosent sammenlignet med disponibel inntekt. Det er det høyeste på nær 14 år.

Økt sparing på bekostning av forbruk er ofte et tegn på økt usikkerhet. Arbeidsledigheten økte i februar til 8,1 prosent og det innebærer at 12,5 millioner yrkesaktive amerikanere nå står uten arbeid. Siden resesjonen startet har sysselsettingen falt med 4,4 millioner.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag