NA24.no

Amerikansk børsjubel

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Uken startet friskt på børsene i New York.

Forrige uke ble investorene filleristet av markedets berg-og-dal-banetur. Usikkerheten i markedet har ført til store utslag på verdens børser og volatiliteten har vært skyhøy. Mandag pekte pilene opp på Wall Street.

NA24 – din næringslivsavis

Alle de tre toneangivende indeksene i USA steg markant den første dagen i uken. Den brede S&P 500-indeksen ledet an i oppgangen og steg 4,77 prosent til 985,38 poeng. Dow Jones Industrial endte med en solid opptur på 4,67 prosent til 9.265,43 poeng og endte dermed betryggende over den magiske 9.000-poenggrensen. Teknologibaserte Nasdaq Composite la på seg 3,43 prosent til 1.770,03 poeng.

Energi ledet an
Energisektoren ledet an i oppgangen over Atlanteren. En stigende oljepris sammen med sterke tall fra oljeserviceselskapet Halliburton fyrte opp under oppgangen.

Verdens nest største oljeserviceselskap, Halliburton, la før åpningsbjellen ringte på Wall Street frem sine tall for tredje kvartal. Nettoresultatet før ekstraordinære poster endte på 687 millioner dollar, eller 76 cent per aksje. Analytikerne hadde i snitt ventet 73 cent ifølge estimater innhentet av Thomson Reuters. I samme periode i fjor var overskuddet på 79 cent per aksje.

Solide kurshopp
Halliburton-aksjen steg hele 14 prosent i dagens handel. Andre energiaksjer opplevde også kursoppgang mandag. Exxon Mobile steg 9,7 prosent, Schlumberger endte opp 11,5 prosent, mens Chevron steg 11,6 prosent.

Den amerikanske lettoljen har tikket oppover under dagens handel. WTI-oljen hadde steget 3,41 prosent og kostet 74,3 dollar fatet da New York-børsene stengte mandag.

Overraskende tall
En halv time etter at det ble ringt i bjellen på Wall Street ble det lagt frem septembertall for ledende indikatorer. Ifølge analysebyrået Conference Board viste de ledende indikatorene en oppgang på 0,3 prosent. Forventningene til analytikerne som deltok i en undersøkelse gjennomført av Bloomberg viste at det var ventet et fall på 0,2 prosent.

LES MER:Positive signaler fra USA

Bernake vil ha redningspakke nummer to
De ledende indikatorene dro Wall Street i positiv retning; det kom også uttalelser fra sentralbanksjef Ben Bernanke som gledet markedet. Mandag ettermiddag redegjorde sentralbanksjef Ben Bernanke for sitt syn på økonomien i budsjettutvalget i den amerikanske kongressen og åpnet for at en ny redningspakke burde lanseres.

- Med en økonomi, som må forventes å være svak i flere kvartal og med en viss risiko for en langvarig nedgang, så må det være plass for å overveie enda en finansiell pakke fra Kongressen, sa Bernanke i sin tale.

LES MER:Bernanke ønsker flere tiltak

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere