*Nettavisen* Økonomi.

Amerikansk rentegalopp

De lange amerikanske markedsrentene klatrer kraftig.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Den viktige renten på tiårige statsobligasjoner har steget de siste dagene og torsdag har den klatret over fem prosent for første gang siden august 2006.

NA24 - din næringslivsavis

Torsdag har renteoppgang på både New Nealand og i eurosonen bidratt til å dytte markedsrentene ytterligere selv om Bank of England valgte å la renten stå uforandret på 5,5 prosent.

Den lange renten på 30-årige statsobligasjoner er nå på 5,155 prosent.

Dette er dårlig nytt for aksjemarkedet siden obligasjoner dermed blir et langt mer attraktivt investeringsobjekt for spekulanter.

Natt til torsdag var det kraftig nedsalg i flere lands statsobligasjoner, som den tyske. Dette er et tegn på at renten ikke kommer til å falle med det første.

En uventet renteøkning til 8 prosent på New Zealand forsterket inntrykket om at rentene globalt sett er på vei oppover.

- Overraskelsesøkningen på New Zealand bringer strammer pengepolitikk inn i søkelyset, sier forskerselskapet Action Economics, ifølge Marketwatch.

Den amerikanske sentralbanken holdt renten på 5,25 prosent, men sentralbanksjef Ben Bernanke illustrerte at renteøkningssannsynligheten nå er på oppsiden.

USAs sentralbank hadde 17 renteøkninger på rad i perioden mellom juni 2004 og juni 2006, men det siste året har renten ligget på 5,25 prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.