NA24.no

Amerikansk snuoperasjon

(Scanpix)
Sist oppdatert:
De falt markant fra start, men en heroisk snuoperasjon sendte USA-børsene i pluss.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

For andre dag denne uken, endte de amerikanske børsene i pluss, til tross for at det så stygt ut torsdag morgen amerikansk tid.

NA24 - din næringslivsavis

Ned fra start
Aksjene på Wall Street startet dagen med et markant fall, etter nye skuffelser på makrofronten. I tillegg faller dollaren mot nye bunnivåer og drar med seg olje- og gullprisene til nye rekorder.

Et obligasjonsfond i problemer skapte også dårlig stemning, og sendte de tre største indeksene ned med over prosenten.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Men, da de amerikanske børsene stengte, så man derimot grunn til å smile.

Alle stiger
Industriindeksen Dow Jones steg med 0,29 prosent til 12.145,74. Teknologitunge Nasdaq stiger enda kraftigere, med 0,88 prosent til 2.263,61, mens brede S&P 500 stiger 0,51 prosent til 1.315,48.

Det som utløste den plutselige kjøpegleden på de amerikanske børsene midt på dagen amerikansk tid, var blant annet at kredittratingsselskapet Standard & Poor's (S&P) uttaler at de forventer at bankenes tap i forbindelse med pantebaserte subprimelån snart er nedbetalt.

Samtidig fører en rekordhøy gullpris på over 1000 dollar per unse til at aksjene i gruve- og gullbransjen fikk et kraftig løft på børsene.

Fant fotfestet
NewMont Mining Corp., som er den nest største gullprodusenten i verden, klatret til sitt høyeste nivå siden januar etter at gullprisen steg til rekordnivå. Fannie Mae, den viktigste tilbyderen av amerikanske pantebaserte lån, hjalp til med å løfte børsene etter at S&P altså kom med den gledelige nyheten.

- Den bittelille positive nyheten fra S&P hjalp markedet med å finne fotfestet, sier Eric Green i Penn Capital Management til Bloomberg News.

Men utsiktene i finansmarkedene er likevel ikke bare gledelige.

- Detaljhandelstallene var svært skuffende, og det er nok en indikator på at vi går mot et kvartal med negativ vekst, kommenterer Peter Cardillo, sjeføkonom i Avalon Partners til MarketWatch.

Detaljomsetningen falt
To kvartaler med negativ vekst er en resesjon, og flere amerikanske eksperter mener amerikanerne nå befinner oss i nettopp en slik.

I februar falt detaljomsetningen i USA med 0,6 prosent, mens detaljomsetningen uten de volatile bil- og matvareprisene falt med 0,2 prosent. Dette er store skuffelser for markedet. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at detaljomsetningen i USA ville stige med 0,2 prosent både med og uten bil- og matvareprisene.

Samtidig øker varelagrene i USA. En oversikt fra handelsdepartementet viser at lagerbeholdningen av varer økte til 0,8 prosent i februar. Det er mer enn forventningene på en vekst lik 0,7 prosent.

Tilsvarende statistikk for januar ble revidert til en vekst på 0,4 prosent fra opprinnelig meldte 0,3 prosent.

- Selvoppfyllende profeti
Antallet førstegangssøkende til ledighetstrygd steg i forrige uke til 353.000 viser en oversikt fra det amerikanske arbeidsdepartementet. Analytikerne hadde ventet en økning på 9.000 til 357.000, viser en oversikt fra Dow Jones Newswire. Samtidig økte den videreførte ledigheten med 7.000 til 2.835.000. Det var i tråd med forventningene.

Og selv om børsene endte i pluss, er det likevel flere som er bekymret:

- Alt peker mot noe veldig, veldig ille. Det betyr riktig nok ikke at noe ille vil skje, men du har et marked som drives av frykt for øyeblikket, og det kan vise seg å være en seloppfyllende profeti, sier Gary Webb i Webb Financial Group til CNN Money.

Han ser likevel lyst på at børsene faktisk ikke stuper om dagen, men til og med ender i pluss. Hvis børsene klarer å holde seg på dette nivået en tid fremover, mener han det kan tyde på at bunnivået faktisk er nådd.

Dollar til ny bunn
Den amerikanske valutaen falt også torsdag mot nye bunner. Frykt for at den svakhetene i den amerikanske økonomien skal føre til fallende etterspørsel etter varer gjør at dollaren svekker seg ytterligere.

I tillegg kan dollarnominerte eiendeler bli lempet ut etter at investorer og fondsforvalterer blir lei av den svake dollaren. Gullprisen har i spotmarkedet nådd det historiske nivået 1.000 dollar per unse. Oljeprisen stiger også til nye rekorder. På råvarebørsen i New York har WTI-oljen nådd 110,96 dollar fatet.

Faren for konkurs for forvaltningsgruppen Carlyle Groups obligasjonsvirksomhet Carlyle Capital skapte tidligere torsdag fornyet usikkerhet om det kan komme nye skandaler fra finansbransjen.

Nå kan långiverne snarlig ta kontroll over alle gjenværende eiendeler i fondet. Dette skyldes manglende margininnbetalinger på fondets portefølje av boliglånsbaserte verdipapirer.

Børsfallet ble altså imidlertid hentet inn igjen før børsene stengte.

Dagens nøkkeltall
Dow Jones: +0,29 % til 12.145,74

Nasdaq: +0,88 % til 2.263,61

S&P 500: +0,51 % til 1.315,48

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere