NA24.no

 
  Foto: Spencer Platt (Scanpix)

Amerikanske jobbtall skuffer stort

Sist oppdatert:
Langt færre jobber enn ventet i september.

Den offisielle amerikanske arbeidsmarkedsrapporten, også kjent som månedens viktigste tall, viser at jobbveksten var skuffende lav i september.

Det ble skapt 142. 000 nye arbeidsplasser utenom jordbruket, mens jobbveksten i august ble kraftig nedrevidert til 136.000.

En separat undersøkelse viser at arbeidsledighetsraten holdt seg stabil på 5,1 prosent.

Samlet ble jobbveksten i juli og august nedrevidert med 59.000.

På forhånd var det ifølge Dow Jones Newswires ventet 200.000 nye jobber i september.

- Renteoppgangen kan komme senere
Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets sier tallene kom inn mye lavere enn ventet og peker i tillegg på den betydelige nedrevideringen for de to foregående månedene.

- I tillegg var timelønningene uendret, både for måneden og årsveksten. Det er lite i disse tallene som peker mot lønnspress i arbeidsmarkedet. Utviklingen støtter beslutningen til Fed om at det var riktig å avvente litt. Disse tallene peker i retning av oppgangen i rentene kan komme senere. Sjansen for en renteøkning i år er litt dempet, sier Aamdal til Nettavisen Stocklink.

- Vi har sett svake tall fra industrien i det siste. Det henger sammen med litt svakere vekst i ute, spesielt i Kina, og sterkere dollar, sier Aamdal.

Børs- og dollarfall
I markedene får tallslippet umiddelbare utslag.

Dollaren svekkes mot euro og futures på de amerikanske aksjeindeksene sendes ned i rødt og peker mot et fall på rundt en prosent i børsåpningen. Samtidig faller lange amerikanske statsrenter.

Også på Oslo Børs faller markedet på skuffelsen, med hovedindeksen ned rundt fem poeng i løpet av kort tid.

Dollaren svekkes mot euro etter skuffende jobbtall.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere