NA24.no

Amerikas største børsintroduksjon

Sist oppdatert:
VISA vil hente inn 100 milliarder

Mandag kveld meldes det om at kredittkortgiganten Visa har tenkt seg på børs, og i den forbindelse skal de hente inn mye penger.

NA24 - din næringslivsavis

Visa vil noteres på børsen i New York, og før børsintroduksjonen kan finne sted må det gjennomføres et stort spredningssalg. Totalt skal det tilbys 446,6 millioner aksjer, og den foreslåtte prisen ligger i rommet mellom 37 og 42 dollar aksjen.

Alle de tilbudte aksjene er A-aksjer, altså aksjer som gir stemmerett på generalforsamlingen.

Om den ender i den øverste delen av intervallet betyr dette at selskapet sammenlagt henter inn rekordhøye 18,76 milliarder dollar (99,80 milliarder kroner), og gir hele selskapet en markedsverdi på 40,61 milliarder dollar (216,05 milliarder kroner). Hva prisen ender på kommer an på interessen fra investorer.

Knuser rekord
Uansett vil noteringen gå inn i historien som den største i Amerika. Rekorden har siden 2000 vært innehatt av mobiloperatøren AT&T Wireless på 10,6 milliarder dollar (56,39 milliarder kroner).

En annen kjempe innen samme markedet, MasterCard, har doblet sin markedsverdi over det siste året, noe som legger grunnlaget for å sette en høy pris per aksje.

Verdens største
Det er fortsatt en mulighet for at dette blir verdens største børsintroduksjon. Hvis flere investorer ønsker å kjøpe aksjer enn det som tilbys, sier man at spredningssalget er overtegnet. Om overtegningen er betydelig nok kan det tenkes at prisen settes høyere enn det foreslåtte intervallet. Siden verdens største børsintroduksjon, til den kinesiske storbanken ICBC, hadde et spredningssalg på 19,1 milliarder dollar, holder det at prisen blir én dollar mer per aksje.

Selskapet skal noteres på New York Stock Exchange, og handles under symbolet «V».

Tøff satsning
Kjempenoteringen tas godt imot av investorer på Wall Street, som gleder seg over viljen til å satse så tungt i et marked preget av usikkerhet og kredittfrykt. New York børsene stiger etter nyheten.

Ifølge Bloomberg har det blitt gjennomført spredningssalg for 12 milliarder dollar så langt i år. Dette er fordelt på 97 selskaper og ligger 43 prosent under nivået på samme periode året før. Det er bankene som nå selger Visa-aksjer. Totalt er det snakk om 15 banker med JPMorgan Chase, Goldman Sachs og Bank of America Corp i spissen.

«Greenshoe»
Av de 446,6 millionene aksjer, inngår en såkalt «Greenshoe» på 40,6 millioner. Dette er utover den originalt tiltenkte mengden, og er noe bankene som tilrettelegger salget kan spe på med ettersom hvor høy etterspørselen blir. Uttrykket kommer fra børsintroduksjonen av det ikke lenger eksisterende «Green Shoe Company», som var det første hadde en slik klausul da det gikk på børs i 1930-tallet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere