Analysesjef spår børsoppgang etter økt oljepris

Netfonds venter at Oslo Børs vil åpne opp rundt 0,4 prosent mandag, etter økt oljepris og nye nøkkeltall fra Kina. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Netfonds venter at Oslo Børs vil åpne opp rundt 0,4 prosent mandag, etter økt oljepris og nye nøkkeltall fra Kina. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

- Oljeprisen kan hjelpe Oslo Børs.

Netfonds venter at Oslo Børs vil åpne opp rundt 0,4 prosent mandag, etter økt oljepris og nye nøkkeltall fra Kina.

Les også: Ujevn børsreaksjon i Asia

- De kinesiske BNP-tallene kom inn marginalt bedre enn ventet i natt. Fasiten viste at landets økonomi nå vokser med en årstakt på 6,9 prosent, mot ventet 6,8 prosent. Børsene i regionen reagerte svakt ned på dette. Det er naturlig at dette også vil påvirke de europeiske børsene i dag, skriver analysesjef Roger Berntsen i en kommentar.

- Når det er sagt, oljeprisen er opp fra fredagens nivåer, noe som kan hjelpe Oslo Børs i åpningsminuttene. Denne uke slipper for øvrig flere av «tungvekterne» på børsen sine Q3-tall, deriblant; Norsk Hydro, Yara, DNB, Norwegian, Gjensidige, RCL, fortsetter analysesjefen.

I oljemarkedet omsettes nordsjøoljen for 50 dollar per fat, opp rundt 0,4 dollar siden fredag ettermiddag.

Kina bremser
Nye tall fra Kinas nasjonale statistikkbyrå viser at farten avtar i verdens nest største økonomi, men ikke like mye som fryktet.

I årets tredje kvartal hadde Kina en økonomisk vekst på 6,9 prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor.

Det er ifølge The Wall Street Journal den svakeste BNP-veksten siden 2009.

På forhånd hadde imidlertid økonomene ventet en enda lavere vekst på 6,8 prosent.

- Noen tviler imidlertid på tallene og mener de er sminket. De henviser da blant annet til at BNP-deflatoren viste enda mer negativ vekst enn i andre kvartal og hevder så at denne brukes til å manipulere de deflaterte tallene. Selv har vi ikke noe klart grunnlag for å hevde dette, men har lenge hatt en mistanke om at kinesiske data er en smule glattet, enten veksten er høy eller lav, kommenterer Handelsbanken i en morgenrapport.

Positive shoppingtall
Andre tall bekrefter nedbremsing i Kinas industri.

I september økte industriproduksjonen med 5,7 prosent fra samme måned året før, ned fra veksten på 6,1 prosent i august, og under forventningene om en vekst på 6,0 prosent.

Samtidig bremser også investeringsveksten, mens detaljomsetningen overrasker positivt med en vekst på 10,9 prosent, mot 10,8 prosent måneden før.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.