*Nettavisen* Økonomi.

Analysesjef spår oppgang for oljeaksjer

Oslo Børs vil åpne med oppgang onsdag, tror nettmegleren Netfonds. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

- Vi venter at oljeaksjene vil føre an.

25.11.15 08:53

Oslo Børs vil åpne med oppgang onsdag, tror nettmegleren Netfonds.

Markedene var i går preget av økt geopolitisk spenning i kjølvannet av at Tyrkia bekreftet nedskytingen av et russisk kampfly. Japanske yen, ansett som en trygg havn, ble styrket, og renten på amerikanske og tyske statsobligasjoner falt.

I oljemarkedet handles nordsjøoljen for 46,1 dollar per fat, lite endret siden i går ettermiddag, men opp en dollar det siste døgnet.

- Økt geopolitisk spenning
- Nedskytningen av det russiske jagerflyet har løftet både den generelle bekymringen for et potensielt politisk samarbeid og samtidig igjen understreket usikkerheten knyttet til eksporten fra Midt-Østen, skriver DNB Markets i en morgenrapport.

- Sent i går kveld kom det imidlertid indikasjon er på at de amerikanske råoljebeholdningene steg med rundt 2.6 mill fat forrige uke. I forbindelse med dagens offisielle statistikk ligger konsensusforventningene på en økning på rundt 1,2 mill fat, fortsetter meglerhuset.

Netfonds tror Oslo Børs vil åpne opp rundt 0,4 prosent.

- De amerikanske børsene holder stengt i morgen grunnet Thanksgiving Day, derfor slippes det ekstra mange makrotall i dag. Mange makrotall betyr som regel økt aktivitet i aksjemarkedene. Når det er sagt, investorene må også forholde seg til økt geopolitisk spenning etter at Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly i går. Vi venter at oljeaksjene vil føre an i dag, slik de gjorde i går, skriver analysesjef Roger Berntsen i Netfonds i en kommentar.

Før børs har blant annet Odfjell Drilling levert kvartalstall.

Store kostnadskutt
Lavere aktivitet krymper inntektene til riggselskapet i tredje kvartal, noe som motvirkes av kraftige kostnadskutt.

Sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor ble aktiviteten ytterligere redusert i områdene «Drilling & Technology» og «Well Services» i Norge og i Storbritannia, opplyser riggselskapet i kvartalsrapporten.

Samtidig kan selskapet vise til økt brutto driftsresultat (EBITDA) som forklares med reduserte kostnader.

I løpet av 2015 har Odfjell nedskalert ingeniørkapasiteten med nesten to tredjedeler i området «Technology», på grunn av redusert etterspørsel i Nordsjøen.

- Svekkelsen i boremarkedet har fortsatt gjennom tredje kvartal 2015 og vi ser ingen tegn til bedring på kort til mellomlang sikt, skriver riggselskapet.

For kvartalet endte driftsinntektene på 222 millioner dollar, ned fra 275 millioner dollar i tilsvarende periode i fjor, mens EBITDA steg til 92 fra 85 millioner dollar.

I perioden er personellkostnadene og andre driftskostnader kuttet med til sammen 61 millioner dollar.

Resultatet før skatt falt imidlertid til 15 fra 33 millioner dollar, tynget av tap i tilknyttede selskaper.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.