NA24.no


Seniorøkonom Kyrre Aamdal DNB Markets tror på liten eller ingen reallslønnsvekst i Norge i perioden 2016 til 2018.
Seniorøkonom Kyrre Aamdal DNB Markets tror på liten eller ingen reallslønnsvekst i Norge i perioden 2016 til 2018. Foto: Tore Meek, (NTB scanpix)

Analytiker Kyrre Aamdal i DNB spår tre år uten lønnsvekst

Vi må tilbake til 1935 for å finne like lav lønnsvekst i Norge som ekspert-prognose tilsier de neste tre årene.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB NOR Markets tror norske lønnsmottakere må stramme inn livreima og greie seg så og si uten lønnstillegg de neste tre årene. Det sier han i et intervju med Finansavisen torsdag.

Årets lønnsoppgjør endte på 2,7 prosent i snitt. Aamdal spår at lønnstillegg de neste tre årene vil ligge på 2,5 prosent.

Til sammenligning har gjennomsnittlig årlig lønnsvekst siden 1950 og frem til i år vært på 6,98 prosent. I 20-årsperioden 1995 - 2015 var lønnsveksten i snitt 4,4 prosent.

- Vi må tilbake til mellomkrigstiden, til 1935, for å finne sist lønnsveksten var så lav som prognosen for de neste tre år, sier Aamdal til Finansavisen.

En lønnsvekst på 2,5 prosent, fratrukket inflasjon, gir en ørliten økning i kjøpekraften. Dersom Aamdals prognoser stemmer får nordmenn en økning av kjøpekraften (reallønnsvekst) i 2016 på marginale 0,4 prosent.

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere