Norge eksporterte 2,6 millioner tonn sjømat for 94,5 milliarder kroner i 2017. Rekorden tror senioranalytiker Dag Sletmo i DNB blir den siste på en stund.

Sjømateksporten målt i kroner satte ny rekord for femte året på rad i 2017.

– Seiersrekken kan imidlertid være over for nå. Årsaken er at hoveddriveren bak de stadig nye rekordene har vært stadig høyere laksepriser, støttet av flate volumer, sier senioranalytiker på sjømat i DNB, Dag Sletmo, til Finansavisen.

– I år vil det norske volumet vokse med nærmere 10 prosent, og det vil bidra til å redusere prisen. Dermed vil verdien av lakseeksporten antakelig falle litt i år, sier Sletmo.

Laks var den viktigste arten for norsk sjømateksport i 2017, og sto for 68 prosent av den totale eksportverdien.

Administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd håper at en åpning av det russiske markedet, som i praksis har vært stengt for norsk laks siden 2014, kan redde 2018.

– Vår modell viser at dersom man får åpnet Russland i august, vil dette føre til en betydelig økning i gjennomsnittsprisen for hele året, sier Larsen til Dagens Næringsliv.

BI-professor Torger Reve peker også på Kina som helt avgjørende for den norske sjømatnæringen.

– Kina er et kjempemarked, og de spiser nesten alt man kan finne i havet. Vi kunne sikkert ha solgt hele Norges produksjon til Kina. Her ligger det en kjemp

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her