Analytiker venter restrukturering av milliardgjeld i seismikkselskap

I et seismikkmarked i dyp nedtur kan Polarcus overraskende nok vise til rekordresultater, men fra analytikerhold ventes det at oppturen blir kortvarig.

I et seismikkmarked i dyp nedtur kan Polarcus overraskende nok vise til rekordresultater, men fra analytikerhold ventes det at oppturen blir kortvarig.

Rekordresultater kjøper kun ekstra tid, tror analytiker.

29.10.15 11:41

I et seismikkmarked i dyp nedtur kan Polarcus overraskende nok melde om rekordresultater, men fra analytikerhold ventes det at oppturen blir kortvarig.

- De bedrer balansen gjennom en god kontantstrøm i dette kvartalet. Det kjøper de kanskje et kvartal til, men jeg tror fortsatt de er i en situasjon hvor de må adressere store deler av gjelden i løpet av 2016, sier analytiker Christian Yggeseth i Arctic Securities til Nettavisen Stocklink.

- De har for mye gjeld
I en seismikksektor som har fått hard medfart etter oljeselskapenes innstramminger, er Polarcus-aksjen blant de som har fått mest juling med et fall på 71 prosent det siste året, medregnet dagens oppgang på 26 prosent.

Det priser egenkapitalen i Polarcus til knappe 200 millioner kroner i dag, mens selskapets netto rentebærende gjeld var på tilsvarende 5,1 milliarder kroner ved utløpet av september.

- De har for mye gjeld. Det fungerte ikke veldig godt i et godt marked, og det fungerer veldig dårlig i et dårlig marked som vi ser i dag. Med mindre markedet skulle bedres betydelig neste år, noe vi finner lite sannsynlig, ser det ut til at Polarcus er avhengig av å restrukturere deler av gjeldsporteføljen, sier Arctic-analytikeren.

Seismikkmarkedet avhenger mye av oljeprisen og Arctic venter ingen snarlig bedring.

- Vårt syn er at nedturen varer hvert fall gjennom 2016, og at aktiviteten mest sannsynlig vil hente seg noe opp i løpet av 2017, men det avhenger helt av at du har en høyere oljepris enn i dag, sier Yggeseth.

- Absolutt solid
Selv med en båt mindre økte Polarcus inntektene med 16 prosent til 132 millioner dollar i tredje kvartal, med hjelp fra økte inntekter både i kontraktseismikk drevet av høyere dagrater, og mer inntekter fra multiklientseismikk. Samtidig er kostnadene kuttet.

- Det er absolutt solide tall. De har to båter som har operert i Sakhalin i Russland i kvartalet, som har hatt en veldig høy dagrate i forhold til hvor markedet er ellers. Jeg tror de har hatt rundt 400.000 dollar dagen. Det bidrar positivt. De har god utnyttelse på 93 prosent i kvartalet, som er vesentlig bedre enn det de aller fleste andre har klart å oppnå. På toppen kommer en engangs forsikringssak som gir de 7,5 millioner dollar, sier Yggeseth.

Før skatt snudde Polarcus til et overskudd på 21 millioner dollar fra fjorårets underskudd på 9 millioner dollar.

- Polarcus leverte rekordresultater gjennom tredje kvartal i det som ser ut til å bli den mest alvorlige industrinedturen i nyere historie, sier Polarcus-sjef Rod Starr i en kommentar.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag