*Nettavisen* Økonomi.

Angrep norsk ambassade i Teheran

En gruppe på 50-60 demonstranter angrep tirsdag kveld den norske ambassaden i Irans hovedstad Teheran med steiner og brannbomber. Se bildene her.

07.02.06 23:08

Dette var den andre dag med voldelige demonstrasjoner i Teheran etter Muhammed-tegningene. Mandag ble Danmarks og Østerrikes ambassader i Teheran angrepet.

Kastet steiner og brannbomber
Demonstrantene som gikk til angrep på den norske ambassaden tirsdag kastet steiner og brannbomber mot ambassadebygningen, ifølge Associated Press. En stund begynte det å brenne i ambassaden, men brannen ble raskt slukket.

Ved 21-tiden opplyser utenriksminister Jonas Gahr Støre til TV 2 Nyhetene at situasjonen rundt ambassaden er under kontroll.

- Det vi vet, er at opp mot 150 demonstranter har angrepet ambassaden. Rundt 100 politifolk har vært på stedet, og de har nå fått demonstrantene bort fra området, sier han.

Da angrepet var i gang ved 18-tiden hadde pressetalskvinne Anne Lene Dale Sandsten i UD denne rapporten:

- 50-60 demonstranter har samlet seg ved ambassaden, og de har kastet steiner og en brannbombe. Den siste informasjonen jeg har fått er at iransk politi er nå på stedet for å håndtere situasjonen og hindre at det oppstår skader på våre bygninger.

Ambassaden stengt
Den norske ambassaden ble stengt tirsdag, og det befinner seg derfor ingen i bygningen tirsdag kveld, opplyser Dale Sandsten.

- Vi tar sikkerheten svært alvorlig, og har hatt høy beredskap også i Teheran. Derfor ble ambassaden stengt tirsdag, sier hun til TV 2 Nettavisen.

UD er i løpende kontakt med personalet ved ambassaden. Dale Sandsten kan av sikkerhetshensyn ikke uttale seg om hvor ambassadepersonalet nå oppholder seg. Det er for tiden 13 ansatte ved ambassaden, hvorav fire er nordmenn.

- Ikke trusler mot personer
- Vi stengte ambassaden i går ettermiddag på bakgrunn av rykter om demonstrasjoner, og siden har ambassaden vært stengt og ubemannet, opplyser ambassadør Ole Kristian Holthe til TV 2 Nyhetene.

Ambassaden er i kontinuerlig kontakt med nordmenn som befinner seg i Iran. Det foreligger ikke informasjonen at det har kommet trusler mot norske selskaper i Iran.

- Graden av sinne på demonstrasjonen har vært noe mindre og moderat, og hittil har det ikke vært trusler mot personer, sier Holthe.

- Irans ansvar
- Vi ser svært alvorlig på situasjonen, understreker Dale Sandsten. Hun understreker at det er vertslandets, altså i dette tilfellet Irans, ansvar å ivareta sikkerheten for ambassaden.

UD setter angrepet i sammenheng med protestene som har kommet i kjølvannet av Muhammed-karikaturene.

- Det er naturlig å se dette i sammenheng med de siste dagers hendelser i Teheran, sier Dale Sandsten.

Utenriksdepartementet følger situasjonen i Iran og andre aktuelle land i forbindelse med karikatur-saken kontinuerlig.

Her kan du se UDs situasjonsoversikt.

Mandag kveld ble den danske ambassaden i Teheran angrepet av 400 rasende demontranter. Demonstranter forsøkte å klatre over ambassadeporten.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tidligere mandag gikk rundt 200 demonstranter til angrep mot Østerrikes ambassade.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag