NA24.no

Angrer fangeutlevering

Sist oppdatert:
- Uvisshet om skjebnene deres har fulgt meg, sier Martin Hjelmervik Ness om fangene han utleverte til militsen i Sør-Libanon.

Den tidligere Norbatt-sjefen har følt på kroppen hvordan det kan være å overlevere fanger til andre styrker i utlandet uten å være sikker på hvordan de blir behandlet.

Som oberst og sjef for de norske UNIFIL-styrkene i Sør-Libanon fra 1983 til 1984 fikk han ordre om å overlevere to fanger til lokalt politi. Området rundt FN-styrkene var kontrollert av den beryktede Haddad-militsen som jobbet under israelske beskyttelse i Sør-Libanon. På dette tidsdpunktet hadde Norge rundt 750 soldater i Sør-Libanon.

- Nektet
- Vi nektet da vi fryktet at de ville komme under kontroll av Haddad-styrken, deretter den israelske okkupasjonsstyrken, og med fare for å ende i El Kiam-fengselet, skriver Martin Hjelmervik Ness i et innlegg i Aftenposten.

El Kiam var kjent som et sted der fanger ble mishandlet av israelsk-vennlige styrker.

- Vi hadde hørt om hva som foregikk i El Kiam. Det var enkelt å trekke slutninger om hva som kunne skje, sier Ness til TV 2 Nettavisen.

- Jeg var feig
Fangene i Norbatt-leiren ble til slutt overlevert til de lokale myndighetene i området, etter at Ness ble truet med at sjefen for UNIFIL ikke ville delta på en seremoni der soldater skulle motta utmerkelser i forbindelse med tjenesten i Libanon.

- Jeg var feig. Jeg beordret overlevering av fangene, skriver Ness.

Men tanken på fangene ville ikke slippe. Senere sjekket han med Røde Kors for å høre hvordan det var gått med fangene, uten noe klart resultat.

- Uvisshet om dere skjebne har fulgt meg i årene etter, skriver Martin Hjelmervik Ness.

Afghanistan
Han mener problemstillingen er like aktuell i dag. I forrige uke innrømmet statssekretær Espen Barth Eide i Forsvarsdepartementet at norske styrker i Afghanistan har tatt fanger. Trolig gjelder dette både soldatene i den Nato-ledede ISAF-styrken og de norske spesialsoldatene som deltar i den amerikansk-ledede Operation Enduring Freedom.

- Det som fikk meg til å skrive, var bakteppet vi har i dag. Jeg så uttalelsen til Barth Eide der han bekreftet at man har tatt fanger i Afghanistan. Dermed har man problemstillingen oppe igjen. Den kommer man ikke unna, sier Ness til TV 2 Nettavisen.

Lovet avtaler
Utenriksminister Jonas Gahr Støre har lovt at norske myndigheter vil få laget en avtale med afghanske myndigheter som garanterer innsyn i hvordan fanger tatt av norske styrker blir behandlet.

- Men dette er en generell problemstilling som ikke bare gjelder Afghanistan. Ha skjer for eksempel når norske soldater kommer til Sudan? spør Ness.

I løpet av neste år vil Norge trolig sende flere hundre soldater til Sør-Sudan for å overvåke fredsavtalen i området.

- Poenget er om man har har et ansvar for oppfølgingen av fangene eller ikke. Dersom svaret er ja; hvilket ansvar har man og hvordan følger man det opp? fortsetter han.

I Forsvarsdepartementet har man enda ikke tatt stilling til hvordan problemet skal håndteres i Sudan.

- Dette er for tidlig å si noe om, sier pressetalsmann Martin Lohne tll TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere