*Nettavisen* Økonomi.

Angrer yrkesretning – vil heller bli ingeniør

Foto: Thinkstock

Halvparten av norske arbeidstakere angrer på valg av utdanning.

En fjerdedel jobber i dag med noe de ikke er utdannet til. Mange ville valgt ingeniørstudier hadde de kunnet velge på nytt.

Det viser en ny landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse blant 1600 ledere og 1000 arbeidstakere (uten lederstilling). Undersøkelsen er todelt og utført av Respons Analyse AS for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice i april og mai 2012.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Undersøkelsen viser at det er spesielt unge arbeidstakere under 35 år, som ikke har relevant arbeid med tanke på utdannelsen.

- Hvorvidt det er frivillig at man ikke jobber med noe som er relatert til utdannelsen, eller om det er fordi man fortsatt venter på drømmejobben vites ikke, men tallet er uansett høyt. Når vi samtidig vet at halvparten av alle ansatte gjerne hadde studert noe annet hadde de kunnet velge på nytt, er det også sannsynlig at en god del rett og slett har forlatt den yrkesretningen de pekte ut for seg selv i sin tid, sier Stein Andrè Haugerud, direktør i Proffice i en melding. .

Drømmer om ingeniørstudier
Undersøkelsen viser at mange av dagens yrkesaktive drømmer om ingeniørstudier hadde de kunnet velge på nytt. 17 prosent svarer at de ville studert til å bli ingeniør, og ingen andre studieretninger er like populære. Blant menn er det 28 prosent som ville valgt ingeniørutdanning, mens kvinneandelen er på 8 prosent. På andreplass kommer økonomiutdanning med 9 prosent, på tredje håndverkerutdanning med 8 prosent.

Undersøkelsen viser at de aller fleste, 75 prosent, begrunner studievalget med interesse for fagfeltet. Deretter kommer trygg jobb grunnet behovet for arbeidskraft innen dette feltet (30 prosent), og på tredjeplass muligheter for høy lønn (19 prosent).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.