NA24.no

Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen (BA))

Angriper norsk velferd fra utlandet

Sist oppdatert:
Stadig flere kriminelle angriper det norske velferdssystemet fra utlandet.

De skandinaviske landene rapporterer om en tiltagende trend blant kriminelle: De angriper offentlig sektor. Det skriver Dagens Næringsliv (DN) tirsdag.

– Det er store offentlige midler som sirkulerer i våre velferdsordninger, hvilket kan fremstå som en honningkrukke for kriminelle, sier Gro Smogeli, sjef for finans- og miljøkrimseksjonen i Oslo politidistrikt til DN.

Hun mener den økonomiske krisen i Europa har gjort en velstående norsk statskasse til et særdeles attraktivt mål.

Ett eksempel er Nav. Det betales ut offentlig trygdestøtte til nordmenn i mer enn 150 land, skriver DN. Nav har satt i gang svindelsaker mot personer i en tredjedel av disse landene. De fleste sakene som blir politianmeldt av Nav dreier seg om personer som oppgir at de bor i Norge, men mistenkes for å ha flyttet til utlandet.

En type svindel er at arbeidstakeren jobber én måned i Norge, gjerne med fiktiv lønn, for deretter å bli sykemeldt. Dermed kan personen heve sykepenger i ett år og oppholde seg i et annet land i EU.

Nav har oppdaget at mange personer i utlandet urettmessig mottar dagpenger fra Norge. Det er i tillegg mye juks med familiegjenforeninger og registrering av fiktive barn. Alt for å oppnå økonomiske ytelser fra den norske honningkrukken som er velferdssystemet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere