Gå til sidens hovedinnhold

Anja (48) skylder 600.000 etter kjøp av luksusvarer: - Jo dyrere, jo bedre

«Luksusfellen»

Nå har tobarnsmoren mistet kontrollen over sin egen økonomi, og må møte kreditorene ansikt til ansikt. Det blir et svært sterkt møte.

Tobarnsmoren Anja (48) fra Nordstrand i Oslo har i årevis hatt store problemer med å kontrollere økonomien sin. Et stort forbruk av luksusvarer som vesker, klær, sko og elektroniske apparater har ført 48-åringen i en økonomisk knipe.

Anja jobber i helsevesenet og har levd langt over hennes økonomiske evne. Hun forklarer i ukens episode av «Luksusfellen» at hennes største svakhet er dyre merker.

- Jo dyrere, jo bedre. Det har gitt meg en rus, et «kick». Det er for å vise at man er vellykket, men jeg er ikke vellykket. Det er bare en fasade, forklarte Anja under episoden, som sendes onsdag kveld på TV3.

Anja gjorde det klart at hun fikk gjeldsbrev i posten fra flere hold mange ganger i uka. Til slutt ble det for mye for henne.

- Ser jeg et brev fra et inkassobyrå, så kaster jeg det. Hver dag kommer det inkassobrev, fra namsfogden og fra politiet. Da kom det til et punkt hvor jeg ble fysisk uvel og derfor søkte jeg hjelp. Nå ønsker jeg å gjøre opp for meg, forklarer Anja, om hvorfor hun meldte seg på «Luksusfellen».

Se Anjas sterke møte med fire kreditorer i videovinduet øverst i artikkelen!

«Luksusfellen»-ekspertene Magne Gundersen og Cecilie Lynum skjønner tidlig hvor svært vanskelig det vil bli å få en god oversikt over Anjas gjeld, da mange av gjeldskravene hennes går flere år tilbake og hun som regel har kastet regningene hun har fått i søpla.

Måtte møte inkassoselskapene samtidig, ansikt til ansikt

Etter å ha undersøkt hvor mye Anja skyldte de forskjellige inkassoselskapene, finner Luksusfellen-ekspertene ut at tobarnsmoren skylder like over 600.000 kroner til ulike selskaper.

De kommer frem til at flere av kreditorene hun skylder penger må vente på tilbakebetalinger i to og et halvt år. Hvis ikke vil det bli umulig å oppfylle planene om tilbakebetaling de har satt opp for henne, som kan føre til at Anja blir en gjeldsslave i en veldig lang periode.

Ekspertene bestemmer derfor at Anja må involveres i forhandlingene med inkassoselskapene for å overbevise dem til å godta forespørselen hennes (se video av Anjas møte med inkassoselskapene øverst i artikkelen).

Når Anja kommer inn i rommet og møter de fire representantene for de fire ulike inkassofirmaene hun skylder penger, bryter hun sammen.

- Jeg har gruet meg veldig mye til å møte dere alle sammen, veldig. Jeg vil si unnskyld. For at jeg ikke har tatt ansvar, for at jeg har misbrukt tilliten deres. Det er viktig for meg å gjøre det rette, så jeg vil gjøre alt for å ordne opp, sier Anja tydelig preget over situasjonen.

Les også: Kjæresten advarte Espen om det enorme overforbruket: - Du drar henne ned i gjørma

Les også: Petter og Trine bruker enorme summer på godteri og cola: - Dere må bli forbanna

- Et veldig trist og dårlig kapittel i livet ditt

I løpet av episoden setter Gundersen og Lynum seg ned med Anja for å konfrontere forbruket hennes. Lynum presiserer tidlig at Anja har mye å være stolt over, da hun har utdannet seg i voksen alder samt vært aleneforsørger for to barn. Men måten hun håndterer økonomien sin på er alt annet enn forbilledlig.

- Når det kommer til privatøkonomien din, så er det et veldig trist og dårlig kapittel i livet ditt, sier Lynum under programmet (se video av konfrontasjonen like over).

Gundersen er tydelig enig med kollegaen sin. Han kan ikke begripe hvordan Anja har kunnet sette seg selv i den kinkige pengeknipen.

- Nå er du 48 år og du sitter her sammen med oss, og det har vært litt av en reise. Det nesten litt vanskelig å skjønne hvorfor det har tatt så lang tid for deg å skjønne at du måtte endre kurs, fortsetter Gundersen.

Les også: Jørgen (27) flyttet fra familien etter overforbruk

- Skal gi en følelse av verdi

Lynum poengterer at Anja er omgitt av mye luksusvarer, dyrt interiør, klær, sko, alt med et merke på seg. Lynum kan ikke begripe hva det handler om, men det spørsmålet kan Anja besvare med en gang.

- Det handler om å fylle et tomrom, som skal gi en følelse av verdi, forklarer Anja til ekspertene.

Det får Lynum til å reagere. Luksusfellen-eksperten er klar på at det ikke vil føre til en større lykke for Anja å eie «ting».

- Men det er det som blir så galt med å bruke penger du ikke har på sånne materielle tomme ting, som ikke gir deg noen lykke. Og så graver du deg ennå lenger ned økonomisk, poengterer Lynum.

Hvordan det vil gå med Anja i «Luksusfellen», kan du se i kveldens episode klokken 20.30 på TV3.

Les også

Ekspertene fikk bakoversveis av parets forbruk: - Er helt latterlig

Les også

«Luksusfellen»-eksperten: - Du prioriterer utseendet framfor barna

Les også

Snur livet rundt i en sliten koreaner

Les også

Før Luksusfellen var alt kaos: - Jeg har blitt et helt nytt menneske

Les også

Luksusfellen: - Jeg måtte selge huset og to biler

Les også

Sliter du med gjeld? Her er løsningen!

Kommentarer til denne saken