*Nettavisen* Økonomi.

Anklages for gasstyveri

Russiske Gazprom anklager Ukraina for å stjele av gassen som skal til Vest-Europa, og stanser nå forsyningene.

02.01.06 09:31

Etter ukevis med forhandlinger stanset Russlands statseide gassmonopol Gazprom søndag leveransene til Ukraina.

I tillegg anklager selskapet landet for å stjele av gassen som går i rør til Vest-Europa gjennom Ukraina, melder Associated Press.

Gazprom leverer omkring en fjerdedel av gassen som brukes i Europa. Mesteparten av gassen går gjennom rørledninger i Ukraina. Krangelen mellom landet og det statseide russiske selskapet har skapt bekymring for om gassleveransene over store deler av kontinentet skal gå i stå.

- Det foreligger informasjon om at Ukraina har begynt å ta deler av den russiske gassen ment for europeiske brukere, sier Gazprom-talsmann Sergej Kuprjanov til russiske nyhetsbyrå søndag kveld, omkring åtte timer etter at Gazprom sa selskapet ville stanse leveransene til Ukraina.

Benekter
Den ukrainske statsministeren Jurij Jekhanurov benekter anklagene på det sterkeste.

- Vi bruker ikke en eneste kubikkmeter russisk gass i dag, sier han.

Gazprom har krevd at Ukraina skal betale mer enn fire ganger så mye for den russiske gassen, som utgjør omkring en tredjepart av landets gassforbruk. Ukrainske myndigheter mener et slikt prishopp vil ødelegge landets økonomi. Landet har lenge betalt en redusert gasspris, og er villige til å begynne å betale mer, men ønsker å gjøre dette gradvis.

Forholdet mellom Russland og Ukraina har vært kjølig siden president Viktor Jusjtjenko kom til makten og gikk inn for å dempe den russiske innflytelsen over landet.

Reserver
Søndag forsikret en talsmann for det ukrainske gasselskapet Naftogaz at landet hadde tilstrekkelige gassreserver til å takle den russiske leveransestoppen.

EUs energikommisær Andris Piebalgs uttalte i forrige uke at Europa ville klare å handskes med en midlertidig forstyrrelse i gassleveransene. Energieksperter fra EU vil møtes onsdag for å diskutere situasjonen.

Statoil uttalte søndag til TV 2 Nettavisen at selskapet ikke ventet betydelig salgsøkning tross gasskonflikten mellom Russland og Ukraina.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag