NA24.no

Anmelder 1435 for trygdejuks

Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)
Sist oppdatert:
NAV har avslørt juks hvor trygdemisbrukere har svindlet til seg 159 millioner kroner.

Stadig mer utspekulerte metoder blir brukt for å lure millioner kroner ut av den norske velferdsetaten.

- Vi avdekker stadig mer systematisk svindel og vil ha et større forkus på denne typen saker. Det er spesielt alvorlig at profesjonelle aktører som arbeidsgivere bidrar til å gjøre svindelen mulig, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Attføringssvindel
Den avslørte trygdejuksingen vokser og vokser. I 2009 ble 443 personer anmeldt for svindel med attføringspenger - det er 34 prosent flere enn året før.

Over 100 av disse har svindelt så mye penger at de risikerer fengselsstraff, og i åtte tilfeller er det avslørt attføringssvindel på over 500.000 kroner.

Den typiske svindelen går ut på å ta seg betalt arbeid samtidig som man er på attføring, og ikke opplyse dette til NAV slik at man får både lønn og trygd.

Sykmeldte arbeider
En annen typisk svindel går ut på at sykmeldte eller uføre er i skjult arbeid.

NAV ser stadig flere kreative forsøk på systematisk trygdesvindel. Typiske saker er arbeidsgivere som benytter sykmeldte eller uføre til svart arbeid, eller som bekrifter «fiktive ansettelser» for at noen skal få penger fra NAV, heter det i en pressemelding.

NAV har konkret mistanke til 90 perosner hos 31 ulike arbeidsgivere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere