NA24.no

Anmelder Statoil

Sist oppdatert:
Forurensningstilsynet anmelder Statoil etter et av Norges største oljeutslipp.

Statens Forurensningstilsyn (SFT) mener Statoil var for trege til å rykke ut med beredskap etter oljeutslippet ved Nornefeltet i Norskehavet i fjor.

SFT skriver på sine hjemmesider at oljeselskapet brøt med kravet om én times responstid, og at det var sterkt medvirkende til at oljeutslippet på 340 kubikkmeter i november ikke ble samlet opp.

- SFT ser svært alvorlig på at Statoil ikke hadde forankret kravet om én times responstid i sin egen organisasjon. Hadde utslippet vært større eller på et annet tidspunkt på året, kunne miljøvirkningen blitt alvorlig, sier SFT-direktør Håvard Holm.

Han er kritisk til at båten som skulle samle opp oljen var fullastet og dermed ikke tilgjengelig, og at Statoil heller ikke mobiliserte beredskapsressursene umiddelbart etter at meldingen kom inn.

Det var natt til 23. november i fjor at alarmen gikk. En manuell ventil i systemet for produsert vann sto i feil posisjon. 340 kumikkmeter olje ble sluppet ut i sjøvannet, 25 meter under havoverflaten. Utslippet er blant de største oljeutslippene på norsk kontinentalsokkel.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere