Annan drøfter blasfemiforslag

Til helgen møter FNs generalsekretær Kofi Annan muslimske og europeiske ledere i Qatar.

21.02.06 15:44

De vil blant annet diskutere forslag om en egen blasfemiparagraf i FNs erklæring om menneskerettigheter.

Møtet «Alliance of Civilizations» har som mål å skape bedre dialog mellom ulike religioner. Allerede mandag diskuterte Annan forslaget om blasfemiparagraf i menneskerettighetserklæringen med 57 ambassadører fra muslimske land i Den islamske konferanseorganisasjonen (OIC). Forslaget vil bli grundigere behandlet ved møtet i Qatar til helgen.

Annan driver nå brannslokking i etterkant av bråket rundt Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten og andre europeiske aviser.

- På møtet vil Annan snakke om hvor viktig det er å slutte med vold og isteden oppfordre til toleranse, sier FNs talsmann Stephane Dujarric, ifølge AP.

- Uakseptabelt
Ved møtet med OIC mandag diskuterte Annan og organisasjonen møtet i Doha, Qatar fra 26-28. februar. De diskuterte også et forslag fra OIC om å inkludere en paragraf til vern om religiøse symboler i FNs utkast til resolusjon for det nye Rådet for Menneskerettigheter. Rådet skal erstatte den nåværende Menneskerettighetskommisjonen.

USAs FN-ambassadør John Bolton sa sist uke at forslagene fra OIC er uakseptable. Jemens FN-ambassadør er likevel optimistisk.

- Jeg håper at slike resolusjoner kan ha blitt godkjent innen slutten av februar, sier Abdullah Alsaidi, ifølge AP.

20 ekspertgrupper
Under møtet i Doha skal Kofi Annan blant annet møte generalsekretær Ekmeleddin Ihsanoglu i praplyorganisasjonen Den islamske konføderasjonen (OIC), EUs utenrikspolitiske koordinator Javier Solana og generalsekretær Amr Mussa i Den arabiske liga.

Annan skal også møte representanter for de rundt 20 gruppene med eksperter på religion, politikk og kultur som står bak forslaget om blasfemivern til FN. Gruppens representanter sier de håper FN i løpet av 2006 vil klare å ha skape ny respekt mellom verdens sivilisasjoner og kulturer, og dessuten bekjempe ekstremisme.

Stanset avis
Saudiarabiske sensurmyndigheter har innført en midlertidig stans i utgivelsen av avisen Al-shamsh i Riyadh. Mandagens avis ble stanset fordi den ville sette Muhammed-karikaturene fra Jyllands-Posten på trykk. Også den norske avisen Magazinet har trykket tegningene. Avisens ansvarlige sa man ønsket å trykke tegningene sammen med en stor liste over danske varer for å motivere folk til å styrke boikottaksjonen mot Danmark.

Tidligere har to jordanske redaktører blitt stilt for retten etter å ha trykket tegningene. En egyptisk avis som trykket tegningene har ikke fått noen reaksjoner fra myndighetene i Egypt. Også tre avisredaktører fra Jemen stilles for retten etter at de trykket Muhammed-karikaturene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.