*Nettavisen* Økonomi.

Anne Holt står fram som Anonym

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (SCANPIX)

En av bokbransjens største hemmeligheter er avslørt, av henne selv.

25.03.11 14:44

Nå er det klart hvem som står bak en av bokbransjens største hemmeligheter. Det er den kjente forfatteren Anne Holt som står bak den anonyme uthengingen av kjente fjes som Petter Stordalen og Trond Giske.

Holt skriver i sin egen blogg at det egentlig ikke var meningen at boken skulle bli slik den ble.

«Da jeg for det som virker som hundre år siden traff Erling Kagge på bokmessa i Frankfurt og langt utpå kvelden nevnte for ham et prosjekt jeg var ferdig med men ikke helt visste om passet inn i bildet av meg som krimforfatter og seriøs (i alle fall forsøksvis) samfunnsdebattant, opplevde jeg det som mange kaller "Kagge-energien". Jeg skjønte det ikke helt selv, for egentlig liker jeg ikke fyren, men hans entusiasme blendet meg. Jeg var i et litt trøtt spor rent profesjonelt, lei av forlaget mitt, lei av forleggeren min, lei av det meste. Jeg trengte energien hans.

Det var hans idé at jeg skulle kalle meg Anonym. Alle som kjenner Kagge vet at han kan være utrolig rett fram, rent ut sagt fornærmende. Folk var griselei av meg, hevdet han, folk likte meg rett og slett ikke lenger og ville aldri ofre "Kongepudler" et minutt dersom de visste at det var meg som sto bak».

Angrer
Holt skriver videre at hun angrer på at hun ikke sto fram med navnet sitt på bøkene.

«Men jeg angrer. Ikke på bøkene, de har vært artige å skrive og enda artigere å få utgitt, men på at jeg lot meg overtale til å ofre navnet mitt på coveret. Ikke av forfengelighet, men av redelighet. Anonymitet er ikke min stil. Skal jeg fornærme folk, skal det være åpent. Og jeg har fornærmet mange», skriver hun på sin blogg.

Les mer her:

Og hun fortsetter:

«Jeg angrer altså, kort og godt. Ikke på bøkene, for all del, ikke på dem, men på det fordømte pseudonymet Anonym. Det var ikke meningen. Ikke min mening, i alle fall. Og med dette setter jeg punktum for det mest selsomme prosjektet jeg har vært med på.

Holt skriver videre at hun ble avslørt av en eller annen etter siste bok. Forfatteren har nemlig gjentatte ganger nektet for at det var hun som var «anonym».

«Men denne gangen MÅ Erling ha lekket. Eller noen på regnskap, for den gangs skyld; for første gang var jeg tåpelig nok til å ta imot et forskudd. Til nå har jeg ikke engang mottatt royalties i frykt for at flere skulle få vite. Mens det tildigere har droppet inn tre-fire henvendelser ved hver utgivelse (verst etter "Kindereggeffekten", hvor jeg måtte bøse meg skikkelig opp overfor NTB), har telefonen denne gang ikke stått», skriver Holt.

Dersom det stemmer står Holt dermed også bak NA24-bloggen til Anonym, hvor det ble skrevet flere poster i forkant av forrige stortingsvalg.

Mener Holt juger
Erling Kagge og forlaget hans klarer imidlertid ikke å la Anonym-saken legges død. Ifølge forlaget har «anonym» latt seg provosere og slått tilbake mot påstanden i bloggen til Anne Holt. Og via Anne Gaathaug, forlagssjef i Kagge har Anonym viderformidlet følgende beskjed til Dagbladet.

- Jeg er en mann.

Og skriver videre i en pressemelding:

- Jeg registrerer at en forfatter som kaller seg Anne Holt hevder at hun har skrevet Kongepudler, Kindereggeffekten, Klassekamerater og Mordet på Anonym. Det er en stor ære for meg at en profilert forfatter vil påta seg ansvaret for bøkene mine. Hvis det betyr mye for henne, så gjerne for meg. Men honoraret for bøkene skal jeg ha selv, skriver Anonym

Anonym vil fortsette og være nettopp det. Til Gaathaug har mannen fortalt at han ønsker å være nettopp anonym inntil journalister greier å spore han opp, skriver Dagbladet.

Her kan du lese alle disse

Liker du kommentarstoff? Da bør du sjekke NA24s utsøkte samling av skribenter.

Har skrevet fire bøker

Forfatteren Anonym står bak fire bøker, som her blir beskrevet av forlaget:

Kongepudler (2006)
En røverroman om den norske eliten

Kongepudler er en spennende røverroman og en satire sannere enn virkeligheten.

Norge høsten 2007: Kommunevalget blir en katastrofe for Arbeiderpartiet. Fremskrittspartiets framgang er tilsvarende formidabel. SV faller til fem prosent og Høyre ender opp med stusselige ni prosent. Erna Solberg går av. Statsminister Jens Stoltenberg har aldri vært mer upopulær, og Jonas Gahr Støre seiler opp som partiets mulige redningsmann.

Trond Giskes store drøm har alltid vært å bli statsminister, og nå øyner han sin store sjanse. Sammen med sin nærmeste allierte, Ari Behn, landets råeste kommunikasjonsrådgivere og sitt eget radikale nettverk i AP, LO og SV, legger han en slu plan for å overta den politiske makten.

Men mektige krefter i samfunnet har andre planer. Hvem vil trekke det lengste strået i en voldsom rivalisering der all midler tas i bruk?

Kinderegg-effekten (2007)
Kinderegg-effekten er en kildesortert miljøthriller om hotellkongen Petter Stordalen, kronprinsparet, mektige politikere, finansfolk, miljøeliten og verdenstjerner som Robbie Williams, Al Gore og Arnold Schwarzenegger.

Romanen utspiller seg i vår nære fremtid. Åstedet er Hafjell, nord for Lillehammer, der alt er klart for åpningen av verdens mest miljøvennlige skisenter. Senteret møter innbitt motstand fra ukjente fiender som vil sabotere den storslåtte åpningsseremonien.

Kinderegg-effekten er en dramatisk fortelling med CO2-frie utslipp av stort og smått, kjent og ukjent fra maktens innerste sirkler. Dette er en klimavennlig bok det vil bli snakket om så lenge det finnes global oppvarming.

Klassekamerater (2009)
En krisekrim og kalde skuldre og varme hender

«Drivet og de mange overraskende vendingene gjør at Klassekamerater definitivt er et alternativ til den mer tradisjonelle påskekrimmen.» NA24

Klassekamerater handler om den største politiske krisen i norsk historie. En krise større enn finanskrisen og miljøkrisen til sammen.

Under et halvt år før Stortingsvalget og bare et døgn før åpningen av Arbeiderpartiets landsmøte skjer katastrofen. Statsminister Jens Stoltenberg er sporløst forsvunnet.

I Arbeiderpartiet og regjeringen er det full panikk. Ingen må få vite at Jens er borte.

AP-sekretær Martin Kolberg setter i gang en dristig dekkoperasjon. Politiets Sikkerhetstjeneste bruker alt de har av ressurser for å finne statsministeren. I all hemmelighet kontakter utenriksminister Jonas Gahr Støre Dagbladets journalist Martine Aurdal. Han gir henne et oppdrag: Finn Jens!

Sammen med sin medhjelper, Erling Fossen, starter hun Jakten på Jens. De to oppsøker Jens Stoltenbergs familie, kolleger, venner, motstandere og fiender. De møter en verden full av intriger, konspirasjoner, falske rykter, løgn og bedrag.

Martine og Erling lar seg ikke stoppe. De har bare én tanke i hodet. Hvor er Jens?

Mordet på Anonym (2011)
Aslak Sira Myhre ønsker velkommen til verdens første, største og eneste flytende bokfestival.

Ansvarlig for programmet er Bjarne Håkon Hanssen og First House.

Festivalens tema Anonymitet skal belyses fra alle bauger og kanter av forfattere som

Dag Solstad, Karl Ove Knausgård, Edvard Hoem, Anne B. Ragde, Lars Saabye Christensen, Jan Erik Vold og Hans Olav Lahlum.

Forfatteren Anonym skal stå fram, avdekke sine kilder og avsløre hvorfor Kongepudler, Kindereggeffekten og Klassekamerater ble skrevet.

Plutselig blir festivalen avbrutt. Anonym er blitt myrdet.

Privatetterforsker Finn Abrahamsen tar saken og får hjelp av kulturjournalist Marta Norheim.

Anne Holt og Jan Guillou tar også opp jakten på gjerningsmannen. De mistenker Erling Kagge.

De tror han ville hindre Anonym i å stå fram for å selge enda flere av Anonyms bøker.

Les flere saker på NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.