*Nettavisen* Økonomi.

Annerledes risiko

Tormod Granheim fortalte om en helt annen risiko enn næringslivet vanligvis forholder seg til da han holdt foredrag på NHH i Bergen.

30.05.07 13:01

BERGEN (Nettavisen): "Risiko og uforutsigbarhet - dagens trusler, morgendagens muligheter" er tittelen på NHH-Symposiet 2007. Blant foredragsholderne var skikjører og klatrer Tormod Granheim.

Matematisk risiko, risiko som konkurransefortrinn og at forretning er risiko var noen av temaene under symposiet i Bergen. For Tormod Granheim er det snakk om en helt annen risiko.

Klikk på bildet for å forstørre.

Frekke og ydmyke
Han og kameraten Tomas Olsson planla turen til Mount Everest i fire år. De trente hardt og målbevisst. Likevel klarte de ikke å forutse alt.

De to kompisene kjempet seg sammen opp til toppen av verdens høyeste fjell. Det store målet for dem var å bli de første til å kjøre nordsiden av fjellet ned på ski.

Bare Tormod kom ned igjen i live.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det kan virke farlig det vi driver med, men Tomas og jeg hadde samme politikk: Å være frekke og presse grenser - og samtidig være ydmyke og ikke presse grensene for mye, forteller Tormod.

Publikum gisper
Auditoriet på NHH er fullt. Tormod starter med bilder fra forberedelsene han og Tomas gjorde til Everest-turen, og publikum gisper når de ser hvor bratte og smale rennene de kjører på ski er.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Den største risikoen var å ikke lykkes. 80 prosent av de som prøver å klatre Mount Everest, kommer ikke opp på toppen. Du må trene riktig for å klare det - trene under forhold og i terreng som er så like målet som mulig.

Tormod fortsetter med bilder fra blant annet styrketrening med vekstang på balanseball, bratt skikjøring i alpene og ned verdens sjette høyeste fjell, Cho Oyu, før han kommer til selve Everest-turen.

- Det å klatre Mount Everest, var bare transportetappen, forklarer Tormod, og de i salen ler. Ekstremsportutøveren klarer å fange de dresskledte med ord og bilder.

Klikk på bildet for å forstørre.

Snøstorm
Han forteller videre om da Tomas og han gikk opp til nedre delen av nordskaret for å se hvor det var de skulle kjøre ned. De hadde skiene med seg. En filmsnutt viser hvordan de kjørte nedover den bratte, smale rennen mens folk gikk i kø oppover.

Klikk på bildet for å forstørre.

Da køgåerne fikk øye på de to på ski, ble de stående å måpe, og latteren runger i auditoriet igjen.

Etter videre forberedelser, kom omsider dagen de hadde bestemt for toppstøtet. Snøstorm på natten gjorde turen tung, men de nådde til slutt toppen og feiret med vikinghjelmer og norsk flagg. Så var det å få på seg skiene.

- Det er litt rart at verdens høyeste punkt er så lite at skituppene stikker utenfor både foran og bak, kommenterer Tormod.

Lette og ropte
Han fortsetter med beskrivelser av nedturen og forklarer nøkternt hva som skjedde da kompisen forsvant, hvordan han klatret ned der Tomas hadde rappellert og falt idet festet røk, og hvordan han lette og ropte etter sin beste venn.

Stillheten i salen forteller hvordan historien gjør inntrykk.

- Sportslig nådde jeg målet mitt. Men personlig kom jeg inn i en ubalanse jeg fortsatt sliter med å komme ut av, avslutter Tormod.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.