Ansatte ble slått ned og overkjørt i jakten på gratis drivstoff

Foto: (Mediehuset Nettavisen)

Nå kan denne løsningen dukke opp på en bensinstasjon nær deg.

04.07.14 10:36

FURUSET (Nettavisen NA24): For snart to år siden innførte en av Statoils største bensinstasjoner i Norge, den langs E6 på Furuset, et relativt nytt konsept i Norge: Forhåndsbetaling av drivstoff.

Les også: Amerikanske tilstander på norske bensinstasjoner

Konseptet er ganske kjent for de som har kjørt bil i USA, der store deler av bensinstasjonene har krevd at du betaler penger til personalet før du får fylle på tanken - med mindre du betaler med kort ved pumpa. I Norge har det derimot vært vanlig å kunne fylle på tanken uten å gi fra seg noen penger.

- Kundereaksjonene var noe negative i starten, men har endret seg, sier innehaver Jan Fredrik Conradi til Nettavisen NA24.

Stakk av fra regningen

Bakgrunnen for innføringen var en relativt stor bølge av såkalt «bensinstikk», der bilister fyller opp tanken uten å betale for seg. Noen gjorde det fordi de glemte å betale, mens andre gjør det de kan for å skjule sin identitet.

Les også: - Vi opplever at folk stikker fra regningen, men dette er spesielt

Bransjen som helhet opplever 30-40 såkalte pumpestikk om dagen, og spørsmålet om politiets prioritering av denne typen kriminalitet havnet til slutt i Stortinget.

Foto: Magnus Blaker (Mediehuset Nettavisen)

Slåt ned og overkjørt

I tillegg til de økonomiske tapene, som Conradi anslår til 170.000 kroner i året, ble hovedproblemet for stasjonen på Furuset farlige situasjoner i forsøk på å ta tyvene.

- Tenk deg at du er 20 år og står her. Så kommer det en bil med fire personer, og du kjenner igjen bilen fra tidligere bensinstikk. Går du ut og konfronterer de? Vi har hatt flere situasjoner der ansatte ble slått rett ned, og i et tilfelle kjørte de så over beinet på vedkommende etterpå, sier Conradi.

- De aller fleste kundene viser forståelse for opplegget, og noen har uttalte at det var på tide. De fleste har dessuten opplevd dette utenlands, påpeker han.

Økte omsetning per kunde

Han forteller at de måtte justere informasjonen etter lanseringen, og at det løste de problemene de hadde.

- Det må sies at 93% av vår drivstoff omsetning er på kort, så kontant fyllinger er ikke dominerende hos oss. I dag er det ingen negative reaksjoner på systemet, påpeker han, og sier at dette ikke har påvirket omsetningen.

- Vi fikk en liten økning i snittsalget per kunde. Dette tror vi skyldes at de ansatte fikk bedre fokus på kunden. Før gikk nok mye energi til å overvåke pumpene.

Har fjernet problemet

Samtidig er problemet de forsøket å løse, nå historie.

- Vi har lukket svinnet helt på det som omtales som pumpestikk. Vi fikk utfakturert en del av regningene fra dem som stakk av, men det reelle tapet på et år beløp seg til 170.000 kroner. Men det viktigste var å gjøre noe med voldssituasjonene, Statoil har et ganske omfattende HMS-program, og det var det utløsende, sier han.

Foto: (Statoil)

Kan komme til flere steder

Erfaringene fra konseptet har dermed vært nær udelt positive, og Conradi melder at bensinstasjoner både innad i kjeden - og blant konkurrenter - har vært svært interessert i erfaringene. Noe av årsaken er at politiet flere steder har henlagt bensinstikk-saker, og mente at stasjonene burde sikre seg ved nettopp forhåndsbetaling.

Pressetalsmann Knut Hilmar Hansen i Statoil Fuel & Retail melder at systemet nå er tilgjengelig for alle deres bensinstasjoner som ønsker det, men at den ikke rulles ut aktivt fra kjeden sentralt.

- PrePay er en løsning for stasjoner som er mest utsatt for pumpestikk. Statoil Furuset i Oslo er en av landets største Statoil-stasjoner og opplevde pumpestikk som et stort problem. Vi er fornøyde med at PrePay har redusert antallet drivstofftyverier og fått ned antallet alvorlige hendelser på Furuset. På det verste hadde de ett pumpestikk pr. dag, Statoil Furuset var veldig plaget av drivstofftyveri og hadde uønskede hendelser med nesten-ulykker da stasjonsmedarbeidere forsøkte å stanse drivstofftyvene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag