NA24.no

Ansatte i helsevesenet dropper å melde fra om bijobber


JOBBER OGSÅ PRIVAT: Flere tusen ansatte i ved helseforetakene lar være å melde fra om bijobber, til tross for at de har plikt til å gjøre det, viser en undersøkelse Riksrevisjonen har foretatt. Undersøkelsen omfatter leger, psykologer og ambulansepersonell.
JOBBER OGSÅ PRIVAT: Flere tusen ansatte i ved helseforetakene lar være å melde fra om bijobber, til tross for at de har plikt til å gjøre det, viser en undersøkelse Riksrevisjonen har foretatt. Undersøkelsen omfatter leger, psykologer og ambulansepersonell. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Om lag 7.000 ansatte i helseforetakene unnlot å melde fra om bijobber i samme bransje, selv om de har plikt til å gjøre det. Riksrevisjonen krever mer åpenhet.

Riksrevisjonen har gjennomført en undersøkelse som omfatter leger, psykologer og ambulansepersonell ansatt i helseforetakene. De to sistnevnte yrkesgruppene melder fra om bijobber nesten dobbelt så ofte som legene.

Les også: Riksrevisjonen: Sykehus og kommuner må samarbeide bedre om pasienter

Det er kritikkverdig at helseforetakene ikke har sikret at reglene om å opplyse om ekstrajobben, ikke overholdes bedre, mener Riksrevisjonen.

– Åpenhet er viktig for å unngå at det kan reises spørsmål om personalets integritet, habilitet og uavhengighet, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Av de om lag 23.000 ansatte som er omfattet av undersøkelsen, var det 8.300 som hadde bijobber av den typen helseforetakene skal ha oversikt over. Men under 1.400 av dem hadde meldt fra om at de har en annen helserelatert jobb. Nesten 7.000 lot altså være.

Underrapporteringen er stor i alle helseforetakene.

Også mange ledere

Mange ledere på høyere nivå er blant dem som lar være å si fra om ekstrajobben. Undersøkelsen viser at 40 prosent av administrerende direktører og klinikk-/divisjonsdirektører har bierverv. Det til tross for at retningslinjer i helseregioner sier at det er vanskelig for disse å kombinere en ekstra jobb med lojalitetsplikten overfor arbeidsgiveren. Bare 22 prosent av lederne hadde registrert ekstrajobben.

Manglende åpenhet gir risiko for uheldig rolleblanding, som mulighet for å henvise pasienter til egen praksis, påpeker Riksrevisjonen.

Vil heller jobbe privat

Rapporten påpeker at ekstrajobb kan føre til at ansatte får for stor total arbeidsbelastning og at helseforetakene får mindre mulighet til å styre ressursene.

– Noen helseforetak melder om utfordringer med legespesialister som foretrekker å ta bistilling ved privat klinikk framfor å arbeide kveldstid på poliklinikken, heter det.

Ulik forståelse og praktisering av regelverket er problemer som har vedvart over tid, og dette har blitt tatt opp av Riksrevisjonen i flere tidligere undersøkelser, heter det i en pressemelding.

– Vi ser at systemene som er etablert for å rapportere om og følge opp bierverv, i liten grad brukes, sier Foss.

Helseminister Bent Høie (H) sier i et svar til Riksrevisjonen at han vil be de regionale helseforetakene følge opp kravet om å registrere bierverv. Han mener det er behov for å tydeliggjøre retningslinjene i foretakene.

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere