TV 2 kom ikke i mål med bemanningsreduksjonene gjennom frivillige sluttpakker. Nå må alle ansatte gjennom en spørsmålsrunde, før de får vite om de er med i den nye organisasjonsplanen etter nyttår.

Alle spørsmålene skal besvares skriftlig, før det blir gjennomgang av de ansattes svar med nærmeste leder.

Det var Dagens Næringsliv som meldte om nyheten torsdag kveld. Flere ansatte Nettavisen har snakket med forteller om «fryktelig dårlig stemning» og omtaler ledelsens kompetanseplanlegging i svært krasse ordelag. Flere ansatte gråter også i fortvilelse over situasjonen de er inne i.

Les også: Signe Tynning: - Glad for at jeg slipper å være en del av det TV 2 gjennomgår nå

- Vulgært måte

- Vi er mot denne kompetansekartleggingen. Dette er en skikkelig vulgær måte å utføre en nedbemanning på. Ansiennitetsprinsippet er det eneste objektive prinsippet, sier leder for redaksjonsklubben Klubb 2 i Oslo, Stein Akre, til Nettavisen.

- Vi mener også at dette som skjer er et brudd i avtalen mellom Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL) hvor det kommer frem at det er ansiennitetsprinsippet som skal gjelde.

TV 2: - Følger loven

TV 2-ledelsen slår tilbake mot klubben og sier at det er flere kriterier som legges til grunn for hvem som får fortsette i kanalen.

– Det er ikke kompetansekartleggingen alene som danner grunnlag for bemanning av ny organisasjon. Bemanning skjer basert på en helhetsvurdering, hvor kompetanse er ett av flere kriterier som vektes, i tillegg til ansiennitet og sosiale forhold. Disse kriteriene er ikke vektet opp mot hverandre, sier organisasjons- og kommunikasjonsdirektør i TV 2 Sarah Willand til Nettavisen.

– Vi er ikke enig i at innhenting av fakta i en kompetansekartleggingsprosess er brudd på overenskomsten. TV 2 følger lov og avtaleverks kriterier for nedbemanning.

Ifølge Dagens Næringsliv må de ansatte selv rangere hvordan de står på ulike fagfelt. Topprangeringen er «Jeg har særdeles god kunnskap og erfaring», og bunnrangeringen formuleres som «Jeg har begrenset kunnskap og erfaring».

Les også: 71 har takket ja til sluttpakke i TV 2

Kompetansekrav

Emnene de skal rangeres i er ifølge DN, blant annet:

  • Vise til solid erfaring med deskarbeid og rapportering ved «breaking news».
  • Dokumentere produktivitet og produsere godt innhold under tidspress.
  • Ha et godt kildenett – innen nyheter, sport, kultur og aktualitet.
  • Ha kunnskaper om drivere, trender og utvikling innenfor TV 2s publiseringsplattformer: TV 2 nyhetskanalen, Tv2.no, Sumo og sosiale medier.

Nettavisen kjenner også til at de ansatte kan velge mellom tre ulike jobber de mener de passer til. Og hver jobb har 10 ulike kompetansekrav. Det er totalt 205 redaksjonelt ansatte som skal kompetansekartlegges i kanalen, og disse kjemper om cirka 160 jobber, får Nettavisen opplyst.

Les også: TV 2-profil gråt før hun tok avgjørelse om sluttpakke

Skal kutte flere hundre millioner

TV 2 er inne i en omfattende nedbemanningsprosess og skal kutte 350 millioner kroner innen 2020. Kanalen skal kvitte seg med 177 medarbeidere.

I slutten av oktober ble det kjent at 71 personer har fått godkjent sine søknader om sluttpakker. Dermed er det 106 personer som ennå har en uavklart situasjon.

Noen har allerede fått beskjed om at de er med videre. Dersom deres stilling fortsatt er innplassert i det nye organisasjonskartet er de ikke med på kompetansekartleggingen. I nyhetsavdelingen skal det nedbemannes med ni personer.

Les også: Dramatisk allmøte i TV 2

Flere ansatte frykter at «trynefaktor» kommer til å spille inn i ledelsens siling av medarbeidere.

- Vi er en preget organisasjon. Vi frykter for dem som ryker, og synes det er en uverdig måte å sende folk ut på. Det er mye stress blant de ansatte og folk har lyst å bli ferdig med prosessen.

- Med dette opplegget frykter vi at det blir mange usaklige oppsigelser. Det kan komme massesøksmål mot TV 2. Det er langt frem dit, men vi håper fortsatt at så mange som mulig går frivillig, avslutter Akre.

- Tøft for mange

TV 2 har tatt konsekvensen av den dårlige stemningen i organisasjonen, og gir oppfølgingstilbud til alle de ansatte.

– Jeg skjønner at dette oppleves tøft for mange. Vi skal bli færre og må si farvel til gode kolleger. TV 2 har frem til nå vært forskånet fra de store omstillingene som mange andre i vår bransje har vært igjennom. Derfor har vi valgt å gjennomføre en åpen og ærlig prosess, som har tatt nødvendig tid for å involvere slik vi har ønsket, sier Willand.

- Alle medarbeidere har fått tilbud om ulike typer oppfølging underveis, blant annet fra nærmeste leder, bedriftshelsetjenesten og HR-avdelingen. Vi opplever også at klubbene og hovedverneombudene er viktige støttespillere.

- Hvorfor har ikke ledelsen valgt en annen måte for å gjennomføre nedbemanningen på, som er mer i tråd med hva de ansatte hadde kunnet akseptere?

– I en tid med store endringer i hele vår bransje er vi nødt til å se på mer enn ansiennitet, for å sikre at vi får riktig kompetanse inn i rollene i ny organisering, avslutter Willand.