NA24.no

Ansatte sykmeldte seg selv – sykefraværet gikk ned

SYKEMELDER SEG SELV: Sykefraværet for ansatte i Mandal kommune er blitt 25 prosent lavere sammenlignet med 29 lignende kommuner som følge av at ansatte siden 2008 har fått sykmelde seg selv.
SYKEMELDER SEG SELV: Sykefraværet for ansatte i Mandal kommune er blitt 25 prosent lavere sammenlignet med 29 lignende kommuner som følge av at ansatte siden 2008 har fått sykmelde seg selv. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Egenmeldingsrett i inntil ett år for ansatte i Mandal og tett oppfølging av den sykmeldte, førte til at sykefraværet gikk ned i kommunen.

Sykefraværet for ansatte i Mandal kommune er blitt 25 prosent lavere sammenlignet med 29 lignende kommuner som følge av at ansatte siden 2008 har fått sykmelde seg selv og har fått tett oppfølging. Det viser en ny studie.

Ti virksomheter i Norge, deriblant flere kommuner, er nå satt i gang med lignende prosjekter av Arbeidsdepartementet, skriver Aftenposten.

Det såkalte «Tillitsprosjektet» i Mandal innebærer at den sykmeldte kan justere hvor mange prosent sykmeldt vedkommende skal være ut fra egne vurderinger. Samtidig er oppfølgingen av den sykmeldte fra arbeidsgiver mer intensiv og omfattende enn vanlig oppfølging etter avtalen om inkluderende arbeidsliv.

Isolert for Mandal sank sykefraværet med 18 prosent i perioden.

Forsker Arnstein Mykletun sier til avisen at han tror en av nøklene til suksessen er at det bare er to parter istedenfor tre som skal få den sykmeldte tilbake i jobb. Vanligvis er også legen involvert i prosessen.

Legeforeningen sier at de er positive til alle tiltak som reduserer sykefraværet, men er usikker på om ett års egenmeldingsrett faktisk fører til det. (NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere