Ansetter hunder i gassbransjen

Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen AS)

Selskapet Gassco har brukt 6,5 millioner kroner på å trene opp firbente.

Spesialtrente hunder som Holly og Fly er attraktive for store olje- og gassanlegg fordi de effektivt kan oppdage rust.

– Dette har aldri vært gjort før. Derfor har jeg holdt tett om arbeidet, selv i egen organisasjon. Jeg fortalte det først på julebordet i fjor. Da var det mange kolleger som bare måpte, sier daglig leder Rune Fjellanger i Fjellanger Hundeskole AS til BA.

I samarbeid med Statoil og Gassco, har hundeskolen utviklet sniffemetoder for hunder som er gull verdt i olje- og gassindustrien.

De spesialtrente hundene kan med stor presisjon lukte rust eller andre former for korrosjon på olje- og gassrør.

Snuter til å stole på
Hundene skal vel å merke ikke løpe rundt på anleggene. De vil lukte på luftprøver som er tatt av isolasjonsmaterialet i rør og tanker, før de blir sendt til laboratoriet på Os. Der blir prøvene klassifisert av hundene ved hjelp av en slags karuselløvelse.

– Hunden analyserer tolv luftprøver om gangen ved at de markerer på prøvene med rust. Vi kan lett analysere 100–150 prøver på en formiddag. Det er det å samle inn prøvene som er kostnadskrevende, sier Fjellanger.

Gassco regner hundenes snuter som mer pålitelige og effektive enn andre metoder i vedlikeholdsarbeidet på gigantiske prosessanlegg og mottaksterminaler. I prosjektperioden er det tatt prøver fra prosessanleggene Kårstø og Kollsnes, samt Sture oljeterminal og Mongstad raffineri.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: VIDAR LANGELAND (Bergensavisen)

Idé fra minerydding
Fjellanger fikk ideen om bruk av hunder i kampen mot rustskader i industrien etter arbeid med hunder i minerydding på Balkan.

Da han i samtale med en Statoil-ansatt med ansvar for vedlikehold ble oppmuntret til å arbeide videre med ideen, var han ikke vond å be. Gassco opplyser at selskapet har investert 6,5 millioner i prosjektet siden det startet opp for fullt i 2010.

Det er en høyst beskjeden sum for operatøren som bruker hundrevis av millioner hvert år for å forhindre rustskader på anleggene sine.

Dagens måte å identifisere korrosjon er en svært tidkrevende og kostbar aktivitet. Dessuten involverer det fysisk fjerning av isolasjonen, et arbeid som kan være bortkastet hvis det viser seg å være rustfritt og uten behov for behandling.

– Mye av isolasjonen som fjernes er unødvendig, sier Fjellanger.

I forrige uke presenterte Fjellanger forskningsprosjektet for næringslivet i Bergen under Bedriftsiaden 2013 i regi av Bergen Næringsråd.

– Folk klødde seg litt i hodet, sier han om de som fikk høre om det banebrytende prosjektet.

Les flere saker fra Bergensavisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.