Gå til sidens hovedinnhold

Anspent i New York

Investorene er spente på hvor børsene i New York skal fredag.

Usikkerheten er fortsatt stor etter at børsene i USA har falt til det laveste nivået på 11 år. Det ligger an til en oppgang fra start fredag, men troen er i ferd med å svekkes.

NA24 - din næringslivsavis

Børsene i Europa faller tilbake i negativt territorium. Kontraktshandelen i New York viser at indeksfuturene også nå ligger godt den gode starten fredag. Det er likevel oppgang for futurene til indeksene Nasdaq og S&P 500. Nasdaq-futuren stiger 1,6 prosent, mens S&P 500-futuren løftes 2,5 prosent. Dow Jones-futuren klatrer 2,8 prosent.

Den brede S&P 500-indeksen har de to siste dagene falt 12,5 prosent til det laveste nivået siden 1997. Verdens mest kjente aksjeindeks Dow Jones Industrial har i samme periode falt 10 prosent til et nivå indeksen ikke har ligget på siden begynnelsen av 2003.

Teknologitunge Nasdaq Composite har også et tosifret fall de to siste dagene og ligger på det laveste nivået på over fem år.

Nettutgaven til den anerkjente Wall Street Journal skrev torsdag kveld at Citigroup vurderer et mulig salg av deler av selskapet. Et salg av hele storbanken er også noe styret i banken vurderer. Spekulasjoner om at finansgiganten trenger å styrke kapitalbasen har gjort at aksjekursen har halvert seg denne uken. Torsdag stupte kursen over 26 prosent.

Avisen skriver at diskusjonene skal være på en innledende fase og skal ikke signalisere at styret og ledelsen er i ferd med å gå vekk fra sitt syn om at de har nok kapital til å tåle utfordringene som venter.

Det amerikanske finansdepartementet besluttet overraskende i forrige uke å ikke kjøpe råtne eiendeler fra bankene, men heller skyte inn kapital i bankene gjennom preferanseaksjer. Det har fått markedet til å frykte at bankene vil få nye problemer med nye tap på råtne lån og andre verdipapirer.

De øvrige bankaksjene har også falt stygt de siste dagene.

Fredag ettermiddag stiger Citigroup-aksjen rundt 10 prosent i førhandelen.

PC-produsenten Dell la torsdag frem et resultat som var bedre enn analytikerne forventninger. Dell har vært tidlig ute i å omstille seg og kutte kostnader. Gjennom oppsigelser har de klart å levere et lavere resultatfall enn fryktet, til tross for at salget er blitt rammet av de økonomiske problemene som råder i verden.

I tredje kvartal falt resultatet til Dell 5 prosent til 727 millioner dollar fra 766 millioner dollar. Fordelt per aksje steg resultatet til 37 cents fra 34 cents. Analytikerne hadde ventet et resultat på 32 cents per aksje.

- Akkurat da alle, inkludert oss, var i ferd med å gi opp selskapet, viser Dell glimtvis gammelt storhet idet oktoberkvartalet ble levert med å slå analytikernes estimater med 6 cents, selv om omsetningen bommet med 1 milliard dollar, skriver analytikerne hos Cowen ifølge Marketwatch.

Dell-aksjen stiger 5 prosent i førhandelen.

Reklame

Lansert i dag: Dette er det eneste stedet du får tak i Ultraboost 21

Kommentarer til denne saken