Anspent på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Aksjemarkedet venter spent på resultatsesongen som sparkes i gang.

12.01.09 16:01

Resultatsesongen er ventet å vies mye oppmerksomhet når den sparkes i gang mandag kveld.

NA24 - din næringslivsavis

Amerikanerne våkner opp til en svak utvikling mandag. De to kjente indeksene Dow Jones og Nasdaq faller henholdsvis 0,71 prosent til 8.538,41 poeng og 0,84 prosent til 1.558,34 poeng. Den brede S&P 500-indeksen faller 1,01 prosent til 881,32 poeng.

Venter på Alcoa
Resultatsesongen etter fjerde kvartal sparkes uoffisielt i gang med Hydro-konkurrenten Alcoa. Den store aluminiumsprodusenten blir av mange ansett som en viktig indikator for hva som vil komme ut av rapporteringssesongen. I forrige uke lanserte Alcoa sine planer der de skal redusere produksjonen og kutte antall stillinger med 13 prosent.

Dermed risikerer 13.500 av ansatte i Alcoa å miste jobben. Bakgrunnen er at etterspørselen innen aluminium faller ettersom flere land i verden er inne i resesjonen. Ifølge Thomson Reuters forventer analytikerne at Alcoa vil legge frem et tap på 0,10 dollar per aksje.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Tallfremleggelsen vil skje etter at handelen på New York Stock Exchange avsluttes mandag kveld norsk tid.

Forberedt på negative nyheter
Senere i uken kommer Intel med sine tall. I forrige uke varslet IT-kjempen at de ikke vil klare å innfri egne forventninger. PC-salget har falt og det rammer brikkeprodusenter som Intel.

- De negative nyhetene som kommer fra resultatene vil holdes oss i en defensiv handel for det meste av uken, sier sjeføkonom Peter Cardillo i Avalon Partners til CNN Money.

Cardillo tror ikke nødvendigvis at de svake resultatene nødvendigvis vil gi et bratt fall i aksjemarkedet, men vil dempe muligheten for opptur. Bakgrunnen er at mye av de negative nyhetene allerede er bakt inn i aksjekursene.

Følger Obama
Den påtroppende amerikanske presidenten Barack Obama skal presentere sin redningsplan for å få skikk på den skakkjørte amerikanske økonomien. Planen møtte motbør fra de folkevalgte i forrige uke. Kritikken går ut på at skattekuttene ikke er tilstrekkelige og at tiltakene for å få i gang sysselsettingen heller ikke er gode nok.

Obama har selv stilt seg kritisk til om tiltakspakken for å hindre at finanssystemet vil falle helt sammen (TARP) har fått den virkningen som var tiltenkt. Nå spekuleres det i at den kommende presidenten kan komme til å gjøre endringer på sin egen tiltakspakke verdt 775 milliarder dollar.

Storbanken Citigroup skal ifølge CNNs kilder ha innledet forhandlinger med Morgan Stanley om å slå sammen meglerhusvirksomheten Smith Barney med Morgan Stanleys. The Financial Times skriver at Citi kan motta 2,7 milliarder dollar for 51 prosent av Smith Barney og i tillegg kan storbanken skrive opp verdiene i selskapet for 6 milliarder dollar.

Olje i retur
På råvarebørsen i New York faller frontkontraktene på den amerikanske lettoljen 5,51 prosent til 38,58 dollar per fat. På tampen av forrige uke kom det en ny arbeidsmarkedsrapport fra arbeidsdepartementet i USA. Tallene var nedslående og viste at ledigheten økte til 7,2 prosent i desember i fjor. Ikke siden januar 1993 har ledighetsnivået vært høyere. I 2008 mistet 2,6 millioner amerikanere jobben og det er det høyeste nivået siden 1945.

Den bedrøvelige statistikken antyder at resesjonen i USA kan bli dypere og mer langvarig enn tidligere antatt. Økonomien i USA har vært i resesjon siden desember 2007, og økonomene frykter nå at nedturen kan blir mer langvarig.

Svake økonomiske utsikter har medført lavere etterspørsel etter oljerelaterte produkter, og faren er at etterspørselsfallet vil bli større enn OPECs produksjonskutt.

Nedturen kommer etter at det går mot en løsning på konflikten mellom Russland og Ukraina. Gassforsyningene fra Russland som fraktes gjennom rørledninger i Ukraina stanset helt opp i forrige uke. Beskyldninger haglet på begge sider om hvem som har skyld i bruddet.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag