NA24.no

Antallet konkurser øker - økonom sliter med å forklare hvorfor


TØFT FOR NOEN: En rekke norske bedrifter sliter. 6437 selskaper har gått konkurs eller er tvangsavviklet det siste året, mot 6449 selskaper i 2009. Illustrasjonsbilde.
TØFT FOR NOEN: En rekke norske bedrifter sliter. 6437 selskaper har gått konkurs eller er tvangsavviklet det siste året, mot 6449 selskaper i 2009. Illustrasjonsbilde. Foto: Annie Rice (AP)
Sist oppdatert:
Antall konkurser og tvangsavviklinger vil i år trolig passere rekorden fra finanskriseåret 2009. – Vi har problemer med å forklare årsaken, sier kredittøkonom.

Antall konkurser og tvangsavviklinger økte med over 30 prosent i juni sammenlignet med samme måned i fjor, viser nye tall fra kredittanalyseselskapet Bisnode, ifølge Dagens Næringsliv.

I løpet av første halvår i år er økningen på nær ti prosent, og de siste tolv månedene har antallet konkurser økt med 7,3 prosent.

Det vil si at 6.437 selskaper har gått konkurs eller er tvangsavviklet det siste året, mot 6.449 selskaper i 2009, året etter at finanskrisen slo inn.

– Utviklingen fortsetter i negativ retning, og veksten er fortsatt sterk, sier kredittøkonom Per Einar Ruud i Bisnode.

– Vi har problemer med å forklare hvorfor det er slik, sier han.

Ruud har likevel noen teorier. Han viser til at toppåret for rene konkurser i 1992 i stor grad var et resultat av børskrakket i 1987 og etterdønningene som fulgte. Han mener derfor at det vi ser nå kan være følger av oljeprisfallet i 2014.

– Men i tillegg har du strukturmessige endringer og digitalisering som nok bidrar til at det er innen detaljhandel og tjenesteyting antallet konkurser øker mest, sier han.

(©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere