NA24.no

Ånund startet med 50 000 kroner, nå omsettes det for hundre millioner

Startet her: Dette er maskinen som var starten på et fantastisk gründer eventyr for Ånund Olsen. Walkeren som var forløperen til Innowalk, som nå kommer ut i tre utgaver. foto: inge fjelddalen
Startet her: Dette er maskinen som var starten på et fantastisk gründer eventyr for Ånund Olsen. Walkeren som var forløperen til Innowalk, som nå kommer ut i tre utgaver. foto: inge fjelddalen
Denne maskinen var starten på eventyret. Ånund Olsen er gründeren som lyktes, og han klarte det med viktig drahjelp.

(TA.NO): Du husker kanskje Ånund Olsen fra programmet «Skaperen», som han vant i 2007? Derfra og ut har det vært en eventyrlig suksess.

Men Ånund Olsen startet også i det små en gang.

– Slik opplevde jeg det: Jeg var en gründer som hadde en idé. Jeg trengte litt støtte, var ung og uerfaren. Og jeg trengte litt penger for å få dette frøet til å vokse, forteller han til TA.

En telefon til Vekst i Grenland ble starten. Året var 1995.

– Jeg ringte og snakket med Per Wold. Det var veldig lett å komme ut og få til et møte. Etter presentasjonen av ideen sa Per til meg: Du får 50 000 kroner til prosjektet og jeg blir med deg til England. Ved hjelp av Steinar Riis i Skien kommune og Per Wold ble det opprettet kontakt med David Hart, mannen bak Walker, et apparat som kunne hjelpe barn med sterk funksjonshemning til å gå selv. Englandsturen resulterte i en lisensavtale med David Hart og NF-Walker ble en realitet.

– Det som er litt spesielt er den oppfinnelsen ble laget i England, men mannen bak lyktes ikke. Men vi klarte det, kan Ånund Olsen konstatere 20 år senere.

I desember 1995 leverte firmaet som den gang het EO-Funktion den første norskproduserte Walker til ei 10 år gammel jente med cerebral parese.

– Vi fikk først litt penger og hjelp. Det var utrolig nyttig å ha en kapasitet som Per Wold til å dra i gang den avtalen, så fikk vi lån til å sette i gang, forteller Ånund.

Eier fem prosent

Eventyret var i gang for fullt, og siden har Ånund Olsen aldri sett seg tilbake.

Innowalk som han vant med i «Skaperen» i 2007, var hans egen oppfinnelse. Ideen med produktet var å gi funksjonshemmede barn en mulighet til å komme i bevegelse.

Nå heter selskapet Made for movement. Ånund Olsen eier via sitt firma Inspiro nå rundt bare fem prosent av selskapet.

– Jeg jobber for meg selv i Inspiro og leier meg selv ut til Made for movement, forteller han.

Grå bygning

TA møter ham i bygningen i Rødmyrlia. Fra utsiden ser det bare ut som en vanlig grå og kjedelig bygning. På innsida er det flere avdelinger og en rolig og hyggelig atmosfære.

– Vi har flere avdelinger her, og lager tre typer av Innowalk og en type av Walker, forteller han. Det er også en systue her, og en avdeling der det blir laget nye ting.

– Dette er egentlig litt hemmelig, sier han og smiler lurt.

Mannen som lyktes har klare tanker på hva som skal til.

Ingen hvilestein

– Det er et kjennetegn for mange i Grenland, som gjerne vil tjene penger og bli rike. Det er mange som ønsker å være en gründer, men det er veldig få som er gründere. De sier de har lyst til å starte for seg selv, og de har en idé, og spør hvem som kan hjelpe dem. Det er det som er vanskelig for Vekst i Grenland, å luke ut de som er gründere, og de som ikke er det. Hvis du sitter i rullestol kan du ikke bli 100-meterløper. De kommer til meg også, og så tror de at andre skal gjøre jobben for seg, forklarer han.

Ånund Olsen har et veldig godt instruerende eksempel.

– Da jeg besøkte bestemor og bestefar tidligere måtte jeg opp en bratt bakke. Midtveis i bakken var det en hvilestein. Den kan ikke hjelpe deg opp, men den kan gi hvile og støtte. Slik mener jeg også at Vekst i Grenland skal være, en hvilestein og en støtte, påpeker han.

Og i hvilesteinen er det en annen viktig funksjon mener han, nemlig klapperne.

– Den som er gründer, vil gjerne bli sett. Det husker jeg selv også. Når en kapasitet som Per Wold kom til meg og sa at dette får dere jammen til, så blir du inspirert og vil stå på videre. Slik er det med damene våre også det. Får du positive tilbakemeldinger, så står du på som bare det. Det er noe av det viktigste vi har i samfunnet det, klapperne, understreker han.

Må ikke hvile seg

Tallet på ansatte i Made for movement, øker for hvert år som går.

– Jeg har egentlig ikke helt oversikten selv, men det må være nærmere 40, bare i Skien, anslår han. I tillegg til en rekke ansatte i andre land.

Omsetningen er på 100 millioner kroner.

– Så da kan du gjerne si at Vekst i Grenland bruker mye penger. Men de kan drive gratis resten av tida bare på alt det vi fører tilbake med jobber og omsetning, forklarer han.

47-åringen er likevel kjapp til å understreke faremomentene.

– Jeg vet hvor fort det er å bli et supperåd, og for fornøyd med tingenes tilstand, det kan bli for mye wienerbrød og kaffe. Vekst i Grenland kan ha elementer av dette, og det samme gjelder Innovasjon i Norge. De må ikke bli en hvilestein for seg selv, sier han. Det samme gjelder gründerne.

– De må ikke komme å forvente at alt blir lagt til rette. Det holder ikke bare å komme med en idé, og så løser andre resten for deg.

Men litt hjelp må du ha.

– Hadde det ikke vært for Steinar Riis og Vekst i Grenland. Jeg er usikker på om det hadde vært noe Made for movement i dag, sier han.

Så da må det siste spørsmålet være:

– Har du blitt rik på dette?

Ånund Olsen tar en lang tenkepause før han svarer:

– Om jeg er rik? Jeg skal være ærlig å si at jeg har vært privilegert som kan jobbe med noe som er til nytte og glede for andre. Jeg kan tjene penger, og samtidig ha det gøy. Jeg har det veldig, veldig bra.

Les flere saker fra Telemarksavisa her.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere