NA24.no

Første nestleder i finanskomiteen på Stortinget, Marianne Marthinsen (Ap).
Første nestleder i finanskomiteen på Stortinget, Marianne Marthinsen (Ap). Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Ap: - Det har blitt for mange avgifter

- Gode hensikter har skapt et komplisert system.

Nettavisen har denne uken skrevet om jungelen av særavgifter, som tilsynelatende er satt helt tilfeldig. Det er eksempler på avgifter som tilsynelatende skal dekke det samme, varierer voldsomt avhengig hvor i produksjonsskjeden en er.

Det er også slik at avgifter som i utgangspunktet skal dekke en konkret kostnad, har blitt en melkeku.

Statssekretær Jørgen Næsje i Finansdepartementet mener dagens system i stor grad er Arbeiderpartiets skyld

- Det har nærmest gått inflasjon fra Arbeiderpartiet i å innføre ulike avgifter opp gjennom årene, opprydningen av dette er vi godt i gang med.

Les også: Norge flommer over av tilfeldige særavgifter

- Avgifter er til for å skaffe penger til staten

Første nestleder i Finanskomiteen på Stortinget, Marianne Marthinsen, vedgår overfor Nettavisen at systemet har blitt i overkant komplisert.

- Men la det først være sagt at det ikke er noen hemmelighet at avgiftene er der for å generere inntekter til staten. Avgiftene gjør at inntektsskatten kan være lavere, en setter avgift på forbruk. Det gjør at det lønner seg å jobbe, og i mange tilfeller er det også miljøargumenter, sier Marthinsen til Nettavisen.

- Skal reflektere kostnadene

- Men jeg synes det er et greit prinsipp at avgifter som har til hensikt å dekke inn kostnadene til noe, faktisk gjenspeiler kostnaden. Der gjorde vi for eksempel noe på omregistreringsavgiftene, og vi tok tak i en del andre gebyrer, sier hun.

- Det er ikke slik at det er noe genuint nytt at man forsøker å rydde opp i avgiftsjungelen, sier hun.

Hun sier samtidig at en del avgifter er veldig vanskelig å fastsette.

Det er mange satser på CO2-avgift - og ingen stemmer overens med de faktiske kvotekostnadene.

- Hvordan setter du for eksempel alkoholavgifter til det rette nivået for å få folk til å drikke forsvarlig, spør hun.

- Ser man på CO2-avgiften er det også komplisert. Ekspertene vil nok være klare på at det skal være én avgift over alt, men så er det en del næringspolitiske hensyn som kommer inn.

Særhensyn skaper komplisert system

Disse næringspolitiske hensynene gjør at det finnes rundt ti forskjellige avgiftssatser for det samme produktet, avhengig av hvem som benytter det.

- Gode hensikter skaper et komplisert, men det er nok ikke dumt å av og til løfte blikket litt og rydde opp, vedgår hun.

Mener ny regjering har egne svin på skogen

Arbeiderpartiets talskvinne kjøper derimot ikke uten videre Frp-statssekretærens ansvarsfraskrivelse når han peker på Arbeiderpartiet som skyld i avgiftene.

- Vi er jo blitt godt vant med at de skylder på oss. Men noe av det første regjeringen gjorde da de kom inn i regjeringskontorene var å øke en rekke avgifter, blant annet på mineralolje, alkohol og tobakk. Så det kan jo hende at dagene i regjeringskontorene er litt vanskeligere enn de på forhånd trodde.Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere