*Nettavisen* Økonomi.

Ap: - Har ikke sagt ja til nye regler for midlertidig arbeidstillatelse

Helga Pedersen (Ap) mener både regjeringspartiene og flere medier har misforstått om midlertidig arbeidstillatelse. Foto: Jørgen Berge (Nettavisen)

Aps kommunalpolitiske talsperson, Helga Pedersen, sier det er misforstått at partiet har gått inn for nye regler for midlertidige arbeidstillatelse for asylsøkere.

Pedersen mener både regjeringspartiene og flere medier har misforstått en innstilling fra kommunalkomiteen på Stortinget tirsdag.

Ifølge en merknad i innstillingen, som handler om endringer i introduksjonsloven for nyankomne innvandrere, vil alle partiene på Stortinget, unntatt Senterpartiet, Fremskrittspartiet og Høyre, gå inn for å «åpne for midlertidig arbeidstillatelse for asylsøkere som venter på behandling av asylsøknaden».

Rekrutterende

Denne formuleringen har ført til kritikk fra både statsminister Erna Solberg (H) og fra VG på lederplass denne uken. De mener formuleringene kan føre til at flere asylsøkere velger å dra til Norge. VG antyder at det kan ha skjedd et arbeidsuhell.

Ifølge Pedersen er kritikken basert på en misforståelse.

– Det er ikke noe nytt i merknaden fra kommunalkomiteen, fordi det allerede i dagens regelverk er en åpning for å få midlertidig arbeidstillatelse, såframt man har avklart ID og har gjennomført asylintervju, sier hun til NTB.

– Hvorfor har komiteen da valgt å skrive en merknad på dette?

– Vi ser at denne merknaden ble litt dumt formulert, siden det står at vi åpner for noe som allerede er innenfor gjeldende regelverk, medgir Pedersen.

Asylintervju

Hun understreker at Ap har ikke gått inn for noe annet enn det et samlet Storting vedtok for tre uker siden: Å be regjeringen vurdere nye kriterier for å gjøre det enklere å få midlertidig arbeidstillatelse mens asylsøknaden er til behandling, fordi ventetiden på asylintervju nå er veldig lang.

I vedtaket ble regjeringen blant annet bedt om å vurdere om man kan gi midlertidig arbeidstillatelse før asylintervju er gjennomført.

Hun sier partiet ennå ikke har tatt stilling til spørsmålet.

– Vi vil vente på regjeringens vurdering, men det er et viktig prinsipp at asylsøkere som trolig vil få opphold, raskest mulig kommer i aktivitet, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag