Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Ap-politiker sparer 150.000 på å gå til tannlegen i utlandet

Tidligere skjulte Mona Øyen tennene når hun snakket eller smilte. Det trenger hun ikke gjøre i dag.
Tidligere skjulte Mona Øyen tennene når hun snakket eller smilte. Det trenger hun ikke gjøre i dag. Foto: Anita Jacobsen (Indre Akershus Blad)
Sist oppdatert:
Ap-politiker Mona Øyen hadde tannlegeskrekk og fikk ødelagt tennene på grunn av sterke medisiner.

I en rekke artikler har Nettavisen sett på priser på tannbehandling i Norge. Tall vi har hentet inn viser blant annet at prisen på en helt vanlig undersøkelse varierer med 480 prosent fra billigste til dyreste tannlege i Oslo.

Mona Øyen er leder for Arbeiderpartiet i Sørum i Akershus.

I 10-13 år gikk hun ikke til tannlegen på grunn av ekstrem tannlegeskrekk.

- Nummeret før besvimelse

- Jeg var nummeret før besvimelse bare jeg kjente lukten av et tannlegekontor. Tannlegeskrekken, kombinert med sterk medisinbruk på grunn av reumatisme, var ikke det beste utgangspunktet. Det var ikke så vanskelig å skjønne at noe måtte tas tak i på et punkt. Men jeg brukte omtrent et halvt år på å psyke meg opp, forteller Øyen til Nettavisen.

Hun hadde hørt om mange som sparte store summer på å dra til tannlegen i utlandet. Helt tilfeldig skulle hun til Tyrkia med en venninne i begynnelsen av 2013. Da hadde hun lovet å hilse på hennes tannlege.

- Venninnen min lurte meg. Allerede første dagen sa hun at vi nå skulle jeg til tannlegen. Jeg svettet og var likbleik, men han klarte utrolig nok å få meg opp i stolen, uten medisinering. Han bare sjekket og tok bilder. To dager senere fortalte han meg hva som måtte gjøres, omtrent hva det ville koste og hvor lang tid det ville ta. Da jeg gikk derifra tenkte jeg at jeg måtte jobbet med hodet mitt.

Tre ganger så dyrt

I påsken samme året bestilte hun en ny tur. Da ble hun i Tyrkia i to uker. Hun var veldig glad for at hun hadde skaffet seg en omgangskrets i landet.

- Jeg hadde overnattingsgjester som passet på at jeg kom meg til tannlegen og ble der.

Så langt har Øyen betalt 18.000 kroner for flere tannbehandlinger. Den resterende regningen vil komme på 6000 euro, i overkant av 50.000 kroner med dagens kurser.

- I Norge ville jeg betalt mer enn tre ganger så mye, minst 200.000 kroner. Det er mye penger spart, i tillegg får jeg tatt litt ferie, sier hun fornøyd.

Øyen har trukket alle tenne i overkjeven, unntatt to jeksler, Hun går nå med en protese i overkjeven. Tannlegen har bygget opp bein i overkjeven for å feste implantater. På begge sidene nede har hun satt inn bro. Det som gjenstår er implantater oppe og trekke og gjøre klart til implantater foran nede.

Står rakrygget

- Hva slags signaler sender du som Ap-politiker når du reiser utenlands for å få fikset tennene dine?

- Jeg skjønner at det kan virke rart at jeg som politiker reiser utenlands for tannlegetjenester. Men det kan statuere et eksempel på at tannhelsetjenesten i Norge er for dyr. Og det er mye sterkere at jeg gjør det enn naboen. Jeg kan stå rakrygget og si at vi i Akershus Ap har stemt for at tannhelsetjenester skal være gratis. Tennene er en del av kroppen. Hvis du ikke har god tannhygiene får du faktisk ikke spist ordentlig. Du får ikke tygget maten skikkelig, du ødelegger fordøyelsen og du kan få en del andre problemer. Jeg har blitt kontaktet av mennesker som har blitt asosiale og fått angst på grunn av dårlige tenner. Da går det for langt.

80 prosent norske pasienter

Såkalte tannturister tar gjerne turen til Øst-Europa eller Asia for å få fikset tennene for en billig penge. Men stadig flere reiser også til Spania for å få smilet tilbake.

Tannklinikken Solident i Benidorm har rundt 80 prosent norske kunder.


Norske Anita Jensen jobber ved tannklinikken Solident i Benidorm i Spania. Hun anslår at rundt 80 prosent av pasientene er norske.

- Pasientene som kommer fra Norge er gjerne venner av venner. Og vi har en gjeng som tar ferie hvert år og går til tannlegen samtidig. Dessuten bor det fryktelig mange nordmenn i Benidorm, sier Jensen til Nettavisen.

Flest tar dyre behandlinger

Klinikken, som også har en avdeling i Torrevieja, har to norske ansatte og en tannlege fra Argentina. Pasientene er en kombinasjon av dem som betaler selv og dem som får dekket hele eller deler av regningen av HELFO.

- De som betaler selv får behandlingen mye billigere enn i Norge. Det er spesielt dyre behandlinger som kroner, broer og implantater folk kommer til oss med. Og så tar vi ikke betalt for den årlige sjekken, så det er det mange som gjør også, forteller hun.

Siden HELFO refunderer etter fastsatte takster, kan de som får dekket behandling av dem også få lavere egenandel.

Saken fortsetter under bildet.

Fra venstre: . Liv Ottersen tannlegeassistent, tannlege Daniel Usin, tannlegeassistent og markedsfører Anita Jensen og reseptsjonist Angelica Nesman.


- Kan du forstå at enkelte er skeptiske til å gå til tannlegen i utlandet?

- Ja, jeg skjønner det, men det er ikke noe å være skeptisk for. Vi merker at pasientene synes det er betryggende at tannlegen er godkjent av HELFO. Ulempen med tannlege i utlandet er at du må ned hit, hvis det eventuelt er noe å reklamere på. Heldigvis skjer jo ikke det så ofte, sier Anita Jensen.

Fakta: Tips hvis du skal bruke tannlege i EU/EØS

Klikk for å åpne faktaboksen


  • Få diagnose og behandlingsbehov med prisoverslag fra norsk tannlege.
  • Sjekk på nettet aktuelle tannleger innen EU/EØS området og ta et grundig nettsøk på dem.
  • Vurder kontakt mot nasjonale helsetilsyn for den tannlege du velger ut.
  • Be om en vurdering av tilstand, få diagnose, behandlingsbehov, pris fra tannlegen og sammenlign med informasjon fra norsk tannlege.
  • Sjekk at tannlegen er forsikret i hjemlandet og eventuelt om dine egne forsikringer dekker slik behandling uten å tegne tilleggsdekning.
  • Få en gjennomgang av tannlege i Norge etter behandlingen.
  • Reklamer/klag skriftlig straks du merker at noe er galt eller at kontroll av norsk tannlege avdekker feil. Husk å beholde kopi av din reklamasjon/klage.

Kilde: Forbruker Europa

- Kan spare like mye i Norge


Forbrukerrådet mener du ikke nødvendigvis trenger å reise utenlands for å finne en billig tannlege.

Det er mange årsaker til den store prisvariasjonen blant norske tannleger.

Blant annet husleie, investeringer og hjelpepersonell spiller inn når en tannlege fastsetter prisen.

- Prisgapet mellom norske tannleger er ofte like stort som prisforskjellene mellom Norge generelt og utlandet. Å undersøke priser på hvakostertannlegen.no kan dermed gi like store besparelser som tannturisme, men med mindre risiko, sier Hilde Uthaug som er daglig leder av Forbrukerrådets tjeneste.

På de aller dyreste tjenestene er det mulig å spare titusenvis på å velge rett tannlege i Norge også. Og klagemuligheten er mye større.

- Ved behandling i utlandet er det langt vanskeligere, dyrere og mer tidkrevende å reklamere. På behandlinger utført i EU/EØS kan man klage via Forbruker Europa. Utenfor EU/EØS har du ingen klagemuligheter i det hele tatt, sier Uthaug.

Må kunne dokumenteres

Nettavisen skrev i forrige uke om hvordan du kan få staten til å betale tannlegeregningen din.

Skal du få dekket tannbehandling via HELFO i utlandet, må det være en tannlege eller tannpleier i et EU/EØS-land​. Behandleren må ha en gyldig offentlig autorisasjon i landet det gjelder. Det må du selv dokumentere.

Du må også sjekke om det er vilkår at behandlingen er utført av en spesialist, må den det må du også sjekke om behandleren har den spesialiseringen som kreves for tilsvarende behandling i Norge.

Selve turen er det ikke sikkert du får dekket så mye av. Det avgjøres av Pasientreiser. Du får ikke dekket mer enn om du ville reist til nærmeste behandlingssted i Norge.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBED


Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!