NA24.no

Marianne Marthinsen (Ap) sier at de nå skal se på forslaget.
Marianne Marthinsen (Ap) sier at de nå skal se på forslaget. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Ap skal granske Sivs pengeinnkrever

Sist oppdatert:
- Vi skal vurdere om grepene er riktige for å ivareta skatteyters rettssikkerhet.

Finansminister Siv Jensen melder mandag at hun ønsker å legge ned den lokale kemneren og at det dermed er staten som fra nå av skal kreve inn all skatt. 

Les mer:Lager gedigen pengeinnkrever

Det største opposisjonspartiet sier at de nå skal granske dette.

- Arbeiderpartiet jobbet mye med å effektivisere og styrke skatteoppkrevingen da vi satt i regjering. Vi gjorde viktige grep på forenkling, med elektronisk selvangivelse, og vi endret kontorstrukturen for skattekontorene for å sikre økt grad av likebehandling. Vi kommer nå til å sette oss ned og vurdere om grepene som foreslås er riktige for å ivareta skatteyters rettssikkerhet og for å sikre en mer effektiv skatteoppkreving, sier Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, til Nettavisen NA24. 

- Må involvere ansatte
Skatteoppkrevingen foreslås flyttet fra de kommunale skatteoppkreverne til Skatteetaten. Ansvaret for å fastsette, innkreve og kontrollere skatter og avgifter blir samlet i en etat.

Regjeringen mener at dette blant annet vil styrke Skatteetaten i kampen mot svart arbeid og at det over tid kan redusere antall ansatte med rundt 500.

- Vi registrerer at forslaget foreløpig ikke er ordentlig utredet. For å få til gode omstillinger er det viktig at de ansatte blir ordentlig involvert. Her har regjeringen så langt lagt seg på en bekymringsfull linje hvor de som berøres av statlig omorganisering i liten grad blir hørt, sier Marthinsen. 

Siv Jensen peker på at dette grepet vil redusere byråkratiet.

- Ved å flytte skatteoppkrevingen fra kommunene til Skatteetaten kan vi få en innsparing på flere hundre millioner kroner. Dette er penger som vil kunne brukes til andre formål – hvert eneste år framover. Samtidig gir dette bedre rettsikkerhet og forenkling for innbyggere og næringsliv, sier finansminister Siv Jensen. 

Her er den nye modellen, slik regjeringen ser for seg at den skal bli.

Det er i dag 288 kommunale skatteoppkreverkontor som bruker om lag 1.415 årsverk på skatteoppkrevingen. Over 60 prosent av kontorene benytter to eller færre årsverk på oppgaven, ifølge regjeringen.

Ser potensielle problemer
Arbeiderpartiet mener at det imidlertid kan være problemstillinger knyttet til sentralisering.

- Vi er også opptatt av den fleksibiliteten som lokale skatteinnkrevere kan utvise overfor innbyggere med betalingsproblemer. De er tett på skatteyter, og kan på en annen måte enn en sentral etat jobbe frem gode løsninger som er til å leve med for dem som sliter med å betale restskatten sin. Vi er opptatt av at denne fleksibiliteten ivaretas. Det er ikke noe mål at flere saker skal ende med tvangsinndrivelse, sier Marianne Marthinsen.

Her kan du se video av Siv Jensen når hun legger frem planen:

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere