NA24.no

Ap slår kraftig tilbake mot regjeringskollega

Foto: Picasa (Arbeiderpartiet)
Sist oppdatert:
- Lundteigen beviser dessverre nok en gang at han dekker over sin manglende gjennomslagskraft i eget parti ved å bruke sterke ord mot andre.

Per Olaf Lundteigen tok et kraftig oppgjør med regjeringen og statsminister Jens Stoltenberg i Nettavisen NA24 lørdag.

Regjeringskollega Senterpartiet er lite fornøyd med innsatsen til Jens Stoltenberg med å redde skogsindustrien i Norge.

- Jens og Karl Erik Schjødt-Pedersen tilhører de næringsnøytrale i Arbeiderpartiet, som sammen med teoretikerne i Høyre har hatt altfor mye makt de siste årene. Høyre i opposisjon har vist enda svakere muskler enn de to, sa Lundteigen.

Les hele saken: - Jens Stoltenberg har sviktet

Arbeiderpartiet mener imidlertid at Lundteigen er helt på jordet og at det er total skivebom fra Senterparti-nestoren.

- Lundteigen beviser dessverre nok en gang at han dekker over sin manglende gjennomslagskraft i eget parti ved å bruke sterke ord mot andre. Dette har blitt ett mønster for Lundteigens rekke angrep på sine egne og har selvfølgelig den hensikt å dekke over sin mangel på å føre fram saker til konklusjon i eget parti, sier lederen for Stortingets næringskomité, Aps Terje Lien- Aasland, til Nettavisen NA24.

- Regjeringens innsats i forhold til skogsektoren har vært kraftfull både gjennom de tiltak som kom i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i fjor og som er forsterket i årets reviderte nasjonalbudsjett, hvor man bare i år styrker innsatsen med 750 millioner kroner, fortsetter han.

Det er artikkelserien som Nettavisen NA24 har kjørt de siste dagene, som stiller spørsmålet om Norge bruker oljepengene riktig og om landets økonomi er sikret mot en nedtur, som trigget Lundteigen og nå får Lien-Aasland og Arbeiderpartiet på banen.

- Norge er på vei til å bli sykt. Det er noe som har skjedd i dette samfunnet. Det er skummelt, sa Norsk Industris mektige leder, Stein Lier-Hansen.

LES SAKENE HER:

- Norge er på vei til å bli sykt

- Vi er et lite land og har cirka 600.000 som står utenfor

- Lønnen til alle nordmenn må stagges

Vil skrote Jens' hjertebarn

Lien-Aasland mener Arbeiderpartiet har tatt situasjonen i skognæringen på største alvor. I løpet av påsken i år ledet han en arbeidsgruppe nedsatt av Aps stortingsgruppe, som så på norsk skognæring i et framtidsperspektiv. Rapporten fikk navnet Woods of Norway.

- Rapporten inneholdt 20 konkrete tiltak for å bedre mulighetene for skogsektoren og ble svært godt mottatt i næringen. Rapporten fulgte vi opp i vårt landsmøte, hvor det ble vedtatt 10 konkrete punkter for å styrke norsk skognæring i åra framover, sier Lien-Aasland.

- Ikke bare prat Lundteigen

Han viser til at skogbruksnæringen ble heftig debattert på partiets landsmøte for kort tid siden hvor det også ble vedtatt at næringen skal være et viktig nasjonalt strategisk satsingsområde for Norge.

Flere av landsmøtevedtak skal være fulgt opp i revidert nasjonalbudsjett som skal vedtas til uken.

- Tiltakene som nå er iverksatt vil virke og de må følges opp gjennom de årlige budsjetter og understreker Regjeringens vilje til å satse på skognæringa gjennom konkrete tiltak. Det er tiltak skognæringa trenger, ikke bare prat, det burde Per Olaf Lundteigen tenke nøye gjennom, sier Lien-Aasland.

Selv om Lundteigen er misfornøyd med regjeringskollega Arbeiderpartiets innsats de åtte årene Stoltenberg har styrt, så er det ikke for sent for skogsindustrien.

Må handle raskt

Men da må politikerne og næringen handle raskt og samlet.

- Man må få til et samspill mellom det offentlige og det private. Det offentlige må gi rammebetingelser som gjør at det blir lønnsomt med skogbruk og foredling av tømmer i Norge igjen, sier Lundteigen.

Skognæringen må lære av skipsfarten og tenke stort, mener han. Derfor foreslår Lundteigen at staten faser inn investeringskapital i et eget skog-/treforedlingsbransjeprogram for å lette kapitalsituasjonen ved omstilling.

- Det vil bety egen investeringsstøtte til miljøteknologi for skog-/treforedling, rimelige og langsiktige statlige risikolån og langsiktig statlig eierkapital, som sammen med private, langsiktige investorer, kan sikre et robust eierskap som ikke har store krav til avkastning fra første dag, sier Lundteigen.

Skogavgiftskonto

Han vil også at det gjøres mer foretakslønnsomt å nytte fornybart karbon framfor fossilt karbon.

- Via CO2-avgifter på bruk av fossilt karbon, kan avgifter overføres til produksjon og bruk av fornybart karbon på nærmere definerte vilkår, sier han.

Overføring av CO2-avgift tilsvarende 100 kroner kubikkmeter tømmer, som betaling for klimajobben til skogavgiftskonto, er et godt alternativ, sier Lundteigen.

- Men her trengs det en politisk ledelse som kan sette toget på skinner igjen, fortsetter Lundteigen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere