Åpner for DNO-handel

Foto: Fotograf:Falch, Knut (SCANPIX)

Oslo Børs har opphevet av DNO-aksjen, men vil holde et ekstra godt øye med kursutviklingen.

23.09.09 18:40

Børsen har sendt ut en melding som opphever suspensjonen av DNO-aksjen.

NA24 – din næringslivsavis

Mandag ettermiddag ba oljeselskapet DNO om at aksjen skulle suspenderes fra handelen på Oslo Børs. Bakgrunnen var at de kurdiske selvstyremyndighetene har suspendert DNO fra produksjonsdelingsavtalen partene har inngått.

Les mer: DNO kastes ut av Irak

Utestengingen fra Nord-Irak varer i inntil seks uker, men kan bli permanent hvis ikke DNO rydder opp i det kurderne kaller internt bråk med Oslo Børs og gjenoppretter skaden som er påført KRG og den kurdiske naturressursministeren Dr. Ashti A. Hawrami.

KRG og Hawrami har blitt knyttet til kjøpet av en aksjepost på 43,9 millioner DNO-aksjer DNO solgte 10. oktober i 2008. Aksjene havnet til slutt hos det tyrkiske selskapet Genel Enerji, men skal ifølge Oslo Børs ha vært på hendene til KRG i mellomtiden. Dette mener børsen at DNO skulle ha meldt til markedet, men oljeselskapet deler ikke dette synet.

Les mer: Sprengjobber for å redde Irak-eventyret og – Dette skulle ikke ut

Videresalget av aksjeposten ga ifølge Dagens Næringsliv en gevinst på 100 millioner kroner, og saken har fått internasjonal oppmerksomhet. Inntrykket som er skapt av saken krever kurderne at skal rettes opp.

DNO jobber nå intensivt på å gjenopprette kontakten med kurderne og forsøke å gjenoppta arbeidet i Nord-Irak. Det står milliarder på spill for selskapet, men ekspertene venter at aksjonærene vil få en lite hyggelig dag når handelen åpner torsdag. Analytikerne venter at det kommer et kraftig kursfall for selskapet som nå er priset til rett over seks milliarder kroner.

Les mer: Pensjonister kan tape millioner på DNO-bråket og Milliarder står på spill og «Temmelig dystert»

Tirsdag formiddag ble det klart at suspensjonen av DNO-aksjen skulle vare frem til etter børsens stengetid onsdag, og at aksjen skal være åpen for handelen torsdag.

Oslo Børs har vedtatt å opprettholde denne avgjørelsen, mens presiserer i en børsmelding at DNO har blitt informert om avgjørelsen, og at selskapet har fått presentert sitt syn på saken.

Frem til situasjonen rundt KRGs krav til DNO blir klargjort har Oslo Børs valgt å sette aksjen under en spesiell observasjon.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.