NA24.no

Åpner for eiendomsskatt

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener at eiendomsskatt må til for å få et rettferdig og effektivt skatte-system.
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener at eiendomsskatt må til for å få et rettferdig og effektivt skatte-system. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)
- Glitrende idé, sier sjeføkonom.

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre mener at eiendomsskatt må til for å få et rettferdig og effektivt skatte-system. Ideen blir omfavnet av ledende økonomer. Det skriver Finansavisen fredag.

Tirsdag lanserte Jonas Gahr Støre sin nye bok «I bevegelse». På side 125 skriver han: «All toneangivende fagkunnskap argumenterer for at vi burde vri skattlegging mer i retning av fast eiendom. Det vil måtte gjøres med en tilpasset grad av bunnfradrag og andre skjerminger som sikrer hensynet til mennesker med vanlig bolig, og det vil måtte sikre at de med mest betaler mer.»

Skal vi tro Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank, er Støres idé glitrende:

- Dagens boligbeskatning er urettferdighet og ineffektivitet satt i system, tiden er overmoden for en statlig eiendomsskatt, sier han til Finansavisen.

Tre forhold forklarer hvorfor det er en riktig beskrivelse av dagens system:

– For det første gjør dagens system at mennesker med dyre boliger betaler mindre i skatt enn mennesker i billige boliger. Desto større lån, desto høyere rentefradrag, i tillegg får de over tid en større kapitalavkastning på eiendommen sin som også er skattefri. Jeg har spurt mange om hvorfor vi skal ha et skattesystem som er billigst for dem som har størst evne til å betale for det, ingen har klart å gi meg et godt svar, sier Andreassen til Finansavisen.

For det andre gjør dagens system det for gunstig å investere i eiendom fremfor andre aktiva.

For det tredje gjør den globale skattekonkurransen at ikke-mobile skatteobjekter blir mer aktuelle.

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere