*Nettavisen* Økonomi.

Åpner for Hamas-koalisjon

Riyadh Al-Hassan, lederen for det regjerende Fatahs valgkamp på Gazastripen, sier det kan bli aktuelt å gå i koalisjon med den islamistiske palestinske bevegelsen Hamas etter valget.

19.01.06 12:28

- Ifølge meningsmålinger tirsdag vil Fatah få 48 prosent av stemmene og Hamas 37 prosent. Hvis både Fatah og Hamas gjør det godt i valgene vil vi dele på regjeringsmakten, men de viktigste departementene vil fremdeles være under Fatah-kontroll, sier Al-Hassan til TV 2 Nettavisen.

- Men USA og flere giverland ønsker ikke at Hamas skal delta i regjering og forsette med sin radikale politikk overfor Israel?

- Vi ber giverlandene om å ikke blande seg inn i indre palestinske anliggender. Dette et demokratisk valg, og Hamas er populære i det palestinske områdene. Palestinerne selv bestemmer hvem skal vinne valget. Vi ønsker at giverlandene fortsetter å støtte demokratiske prosesser her. Det er viktig for at en endelig fredsavtale med Israel skal gå gjennom at alle politiske partier er med, sier Al-Hassan.

Han presiserer at Fatah har programfestet å respektere alle avtaler som har blitt inngått med Israel, og at partiet vil fortsette dialogen med Israel.

- Angrep legitimt
Ifølge en opinionsundersøkelse gjennomført av det norske forskningsinstituttet Fafo i desember 2005 ønsker et flertall i befolkningen fortsatt våpenhvile med Israel og en slutt på Intifadaen. Likevel mener mange palestinere at angrep mot Israel er legitimt så lenge de palestinske områdene er okkupert.

I henhold til undersøkelsen ønsker 94 prosent av befolkningen en ny regjering der både Fatah og Hamas er representert.

- Demokratisk valg
Yasser Najjar, PLO-delegasjonens nye ambassadør til Norge, sier til TV 2 Nettavisen at det palestinske valget er demokratisk, på samme måte som i Norge.

- De som får flertall kan styre regjeringen alene. Hvis ingen får flertall vil partiene forhandle om regjeringsmakten. Vi må ikke glemme at det også er en rekke andre partier som skal delta i valget. Alle har rett til å drive gratis valgkamp gjennom de statlige palestinske mediene, sier Najjar.

Også fjernsynskanalene al-Jazeera og al-Arabiya gir palestinske partier to timer gratis hver dag til å drive valgkamp i programmet «Voice of Palestine.»

- Må akseptere Hamas
- Hamas har lyst til å delta i regjering. Enkelte arabiske og europeiske land er nå i kontakt med Hamas’ ledere. Hamas har makt i de palestinske områdene, og de vestlige landene kan ikke overse dette.

- Jeg tror Hamas vil gå inn for forhandlinger med Israel etter valget. Derfor er det viktig at EU, Norge og USA kontakter Hamas og aksepterer bevegelsen. I dag har den britiske regjeringen god kontakt med IRA i Nord-Irland. Uten Hamas og de andre politiske partiene i de palestinske områdene kan ikke en ny palestinsk selvstyremyndighet undertegne en endelig fredsavtale med Israel, understreker Ali Najjar.

414 kandidater stiller til parlamentsvalget. Kun Islamsk hellig krig boikotter valget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag