Åpner for HydroStatoil

Som første parti på Stortinget, åpner Frp døren på gløtt for HydroStatoil.

18.10.06 09:39

Etter at Statoil og Norsk Hydro måtte gå slukøret fra tildelingen av Shtokman-feltet i Russland, har debatten om at Statoil og Hydro burde slå seg sammen atter blusset opp. Flere analytikere har tatt til orde for at dette bør skje for å styrke de to viktigste oljeselskapene på norsk sokkel.

Foto: Paul Weaver (TV 2 Interaktiv)

NA24 - din næringslivsavis

Politikerne har til nå vært gjennomgående negative til en slik sammenslåing, på tvers av partigrensene. Men nå åpner Fremskrittspartiet døren på gløtt for en sammenslåing.

- Vi sier verken ja eller nei. Vi vil se an mulighetene og hvordan selskapene selv stiller seg. Det er veldig mange løse tråder her, men vi har ingen ideologiske føringer, sier Ketil Solberg-Olsen til NA24. Han er stortingsrepresentant og energipolitisk talsmann i FrP.

Langvarig debatt
Tirsdag diskuterte stortingsgruppen i Fremskrittspartiet hvordan de stiller seg til en eventuell fusjon mellom de to norske energigigantene. Men til forskjell fra de andre politiske partiene på Stortinget stenger de ikke døren fullstendig for en sammenslåing.

Helt siden Norsk Hydro kjøpte opp Saga Petroleum har det vært politisk konsensus i Norge at man beholder to sterke og konkurrerende oljemiljøer. Parallelt har kapitalmarkedet stadig spekulert i en sammenslåing av Statoil og Norsk Hydro.

- Ikke konkludert
Staten er hovedeier i de to selskapene, med en eierandel på henholdsvis 70,9 prosent og 43,8 prosent.

- Min tilnærming er at når staten eier noe må man ha et forhold til det. Stortinget må ha en formening om hva man vil med eierandelene. Før eller siden må Stortinget ha et bevisst forhold til dette, sier Solvik-Olsen som forteller at Fremskrittspartiet ikke har konkludert med hva som er fornuftig hva angår sammenslåing av Statoil og Hydro.

Langt frem
Analytiker Kjetil Bakken i Fondsfinans mener det er langt frem før en eventuelt kan tenke på en sammenslåing mellom Statoil og Hydro. Men dersom selskapene selv bestemmer seg for det, tror han ikke politikerne vil utgjøre stor motstand.

- Statoil har signalisert at de er for en sammenslåing, men Hydro har ikke gitt tilsvarende signaler. Enten er det fordi de ikke vil ha en fusjon, ellers så er grunnen at Hydros aksjonærer er tjent med et best mulig bytteforhold. Og da må de få frem verdiene som ligger i aluminiumsdivisjonen på en bedre måte, sier Bakken til NA24.

Bakken forteller at Hydro jobber hardt med å få opp lønnsomheten i denne divisjonen, og at de også har luftet tanken på å avhende deler av aluminiumsvirksomheten.

- Inntil det skjer er ikke en Statoil-fusjon tema. Men lykkes de med å restrukturere aluminium så kan spørsmålet aktualiseres, sier Bakken som også presiserer at Norsk Hydro ikke er et lite oljeselskap, selv om de er mindre enn Statoil, i global målestokk.

Stort Hydro
- Hydro er ikke er lite oljeselskap. De er blant verdens største som operatører, og at de skulle være for små til å ikke lykkes er ikke et gyldig argument. Det måtte være dersom det er forretningsmuligheter som er så store at de måtte løftes av en større organisasjon, og slike har jeg ikke sett, sier Bakken til NA24.

Bakken peker på at alle partiene på Stortinget, med unntak av Fremskrittspartiet, er imot en fusjon mellom Statoil og Hydro.

- Dette er med hensyn til konkurransen på norsk sokkel. Men skulle de to selskapene finne ut at det er lurt å fusjonere, og presenterer det for norske politiker, så kan de få gjennomslag for det, sier Bakken til NA24.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.