NA24.no

Åpner for Shtokman-samarbeid

(Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Russlands president Vladimir Putin åpner opp for at utenlandske selskaper kan delta i gigantgassfeltet Shtokman.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det har vært mye frem og tilbake rundt russernes enorme Shtokman-prosjekt. Både Statoil og Norsk Hydro har vært særdeles interesserte i å bli med på utviklingen av feltet. Nå åpner altså Kremlin opp for at selskapene fortsatt har mulighet til å kunne bidra, ifølge AP.

NA24 - din næringslivsavis

I et intervju sier Putin at beslutningen om at statskontrollerte Gazprom skulle utvikle feltet på egenhånd kom fordi Gazprom ble hindret i å komme inn på de europeiske og amerikanske forbrukermarkedene.

- Så vidt jeg vet, gjennom samtaler med potensielle partnere, søkte Gazprom om å få innpass i gasskonsumentmarkedene i Europa og Nord-Amerika i bytte mot at utlendingene skulle få delta i Shtokman, sier Putin, ifølge AP.

Men Gazprom skal ha vært misfornøyde med tilbudene de fikk og skal i stedet ha bestemt seg for å sette ressursene inn på utviklingen av den nordeuropeiske gassrørledningen, som skal gå fra det baltiske hav til Tyskland.

Foruten Statoil og Hydro er de amerikanske gigantene Chevron og ConocoPhillips samt franske Total aktuelle samarbeidspartnere.

Prisen på naturgass med levering i januar falt på råvarebørsen i USA til det laveste nivået på ti uker. Årsaken var at lagertallene i USA nå er syv prosent høyere enn de var på samme tid i fjor.

Lagertallene viste at beholdningen av naturgass falt med 11 miliarder kubikkfot. Tallknuserne var på forhånd enige om at det skulle bli et fall her. Global Insight hadde ventet at fallet skulle være på 25 milliarder, mens analytiknerne hos Energy & Economic Research ventet seg et fall på åtte milliarder kubikkfot.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere